Om en uke, den 31.mars – som også er 1.påskedag – starter Eliteserien igjen. Det er en noe «rar» Eliteserie som sparkes i gang. KFUM er eneste representant fra Oslo, etter et opprykk som ikke var veldig lett og spå.

At det ble «Oslos Stolthet», nemlig Vålerenga, som ikke vil stå på Eliteseriens tabell i 2024, var langt fra skrevet i sten før sesongen i fjor. Noe mer ventet var det at Fredrikstad Fotballklubb gjorde comeback til eliten. De spilte sist på øverste nivå i 2012.

Vi skal ikke komme med et eksakt tabelltips for 2024, for det kan de «tyngre» fotballekspertene på TV få bomme mer på, men heller presentere klubbene i tre puljer, ut ifra hvilken ende av tabellen vi tror klubbene ender opp i nærheten av ved sesongslutt. Her er klubbene, med plassering i 2023 i parentes:

Du finner nok Eliteseriens medaljører blant disse fem

BODØ/GLIMT (1): For et nordnorsk eventyr av en klubb, med tre seriegull og to seriesølv siden 2019. Suksesstreneren Kjetil Knutsen har forlenget kontrakten, og det må et jordskjelv til om ikke Glimt skal kjempe om den øverste plassen igjen. Klubben forsterket også sin trenerstab i 2023, med Gaute Helstrup og på bekostning av Tromsø.

BRANN (2): Bergenserne er inne i en fin flyt, med sølv i 2023 og NM-gull i 2022/23 (finalen ble spilt i 2023). Brann er en klubb som ikke alltid er lett å spå, og som ofte får sine indre konflikter og utenomsportslige støy. Trener Eirik Horneland ser ut til og ha skapt et godt arbeidsmiljø på Brann stadion, og vi tror de kan kapre medaljer igjen i 2024.

MOLDE (5): Etter et overlegent seriegull i 2022, tok klubben seg et «hvileår» i 2023. Alt annet enn en oppstrammer og kamp om medalje i år vil være en bombe. Klubben har fundamentet til et raskt comeback på pallen, og noe bortskjemte romsdalingene godtar nok ikke en ny sesong med hele 19 poeng opp til gullet.

TROMSØ (3): «Gutan» mistet sin trener til stort rabalder i 2023. Sånn blir det når Gaute Helstrup leder en klubb til en sjelden medalje, for så å «trappened» til en assistentrolle i Bodø/Glimt. Klubben har likevel bygd opp en tropp som vi ikke tror vil lide mer enn at de i verste fall ender rett utenfor medaljekampen.

VIKING (4): De har mistet den solide stopperen Brekalo og sin midtbanegeneral Markus Solbakken siden forrige sesong. Viking toppet Eliteserien rett etter sommeren sist sesong, men sprakk utover høsten. Vil siddisene være noen trussel for de medaljekjempende lagene i 2024? Vi tror ikke helt på dette!

Disse klubbene vil befeste de trygge plassene rundt midten

SARPSBORG 08 (8): Sarpingene har i en årrekke hatt tilhold i eliten, tross for et stort gjennomtrekk i spillerstallen. De er en mellomstasjon av en klubb, som verver lurt, henter inn spillere på «siste vers» og som i blant selger spillere for pene beløp. De har alltid et lag som tar mer enn nok poeng. Sånn blir det nok også i 2024.

ROSENBORG (9): Ja, hva skal vi skrive? Klubben med den rikeste historien i Norge er nå et langt stykke unna det trønderne forventer av dem. Men de kan utmerket godt rigge til et lag som vil gjøre seg bemerket igjen. I 2024? Nei. Innen 3-4 år? Relativt sannsynlig.

FREDRIKSTAD (Vant OBOS-ligaen): Færingen Mikkjal Thommason og ledelsen har satt sammen en solid struktur, og klubben virker satse på en lengre og mer stabil periode i eliten. Dette er på høy tid, ut i fra klubbens navn og historie. At det koker i plankebyen, viser billettsalget til de to første hjemmekampene mot Glimt og Sarpsborg 08. I skrivende stund er rundt 20 000 av totalt 25 000 revet bort.

STRØMSGODSET (7): Gode perioder med høy poengfangst, avløst av en svak periode og så igjen omvendt, har kjennetegnet klubben på øverste nivå de siste årene. Men tilhengerne rundt «Gamle gress» opplever som regel at Godset styrer godt inn og unna OBOS-spøkelset. De blir nok en middelhavsfarer også denne sesongen.

LILLESTRØM (6): Klubben har mistet flere brikker siden forrige sesong, og fansen på Åråsen tror ikke på noen ny topp 6-plassering. Eirik Bakke hadde ansvaret for laget etter Geir Bakkes krumspring til Vålerenga, men det endte ikke i noe permanent. Ny trener i 2024, skal sette sitt preg med ideer. Dette kan fort ende i en slitsom sesong for «Fugla», men neppe verre en tipset vårt.

ODD (10): Denne klubben fra Skien, er en uberegnelig klubb som varter opp med sterke seire, men også «dumme» tap. Resultatet hvert år, er likevel at Odderane tviholder på sin stabile posisjon i norsk fotball, som har gitt spill i eliten fra 1999-sesongen. Posisjonen er nok ikke truet denne gangen, heller.

Klubber som vil få en stri tørn i 2024

HAUGESUND (12): Klubben har tapt litt terreng opp til de bedre lagene de siste årene, og en slitesesong er ventet. Jostein Grindhaug, som har trent klubben i en årrekke, ga seg i 2024. Får en ny trener inn sine ideer og typer til litt klatring? Vi tviler.

HAMKAM (11): Hamar-klubben er i en gruppe klubber som mest sannsynlig være en jojo-klubb mellom OBOS-ligaen og Eliteserien. Klubbenes ressurser bestemmer som alltid mye av deres muligheter, men nå har de et par sesonger på øverste nivå og vi tror at dette blir en krig for overlevelse.

SANDEFJORD (13): Hans Erik Ødegaard, far til Arsenal-kaptein Martin Ødegaard, har holdt laget flytende i noen år nå, men det er ofte på hengende håret. Hvalfangerne må regne med nok en sesong hvor kampen om å nå et visst antall poeng er øverste prioritet. Alt annet enn bunnstrid er en overraskelse.

KFUM (nr.2 i OBOS-ligaen): Den tidligere landslagspilleren og utenlandsproffen Haitam Alessami har ankommet troppen som rykket opp og kan sikkert spre litt entusiasme og rutine. Vi skal heller ikke undervurdere den medgangen klubben føler, med et overraskende opprykk til Eliteserien for første gang. Klubben har liksom ikke så mye å tape. Det kan gi en del poeng, men neppe nok.

KRISTIANSUND (nr. 4 i OBOS-ligaen og rykket opp via kvalik): Etter mange år i Eliteserien, måtte laget ta den tunge veien ned i 2022. Etter en svak start på OBOS-ligaen i 2023, fikk man til slutt kjempet seg inn i en kvalifisering som til slutt ga de opprykk, etter to «finalekamper» mot Vålerenga. Vi tror at livet i eliten kan bli av det kortvarige slaget.

Det er Odd og Haugesund som tyvstarter Eliteserien 1. påskedag. Seks kamper følger 2. påskedag og KFUM – HamKam runder av åpningsrunden tirsdag 2. april. Slik spilles 1. serierunde:

31/3 kl. 18.00 Odd – Haugesund
1/4   kl. 14.30  Fredrikstad – Bodø Glimt
1/4   kl. 17.00  Tromsø – Brann
1/4   kl. 17.00  Molde – Strømsgodset
1/4   kl. 17.00  Rosenborg – Sandefjord
1/4   kl. 17.00  Lillestrøm – Kristiansund
1/4   kl. 19.15   Viking – Sarpsborg 08
2/4   kl. 19.00 KFUM – HamKam

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.