I Vadsø er det ett parti som skiller seg ut fra de andre. Over halvparten av navnene på valglisten til MDG har nemlig innvandrerbakgrunn.

En av dem er Hamid Abdallah Hassan, en flyktning fra Sudan.

– MDG har gjort en kjempebra jobb der de har klart å få kontakt med oss, og motivere oss til å engasjere oss i politikk, sier Hassan til NRK, som presterer å kalle ham for vadsøværing.

I Vadsø kommune bor det cirka 6000 personer, og om lag 10 prosent har innvandrerbakgrunn. Valglista til MDG gjenspeiler dermed lokalsamfunnet.

Abdallah Hassan kan nesten ikke tro gavmildheten det norske systemet utviser overfor innvandrere.

– Særlig når det gjelder demokrati og likestilling. De fleste av oss som kommer fra utlandet, trodde ikke at det fantes et sånt her system, sier han.

MDG-Trædal misfornøyd med NRKs klimajournalistikk

Forsker Øyvin Kleven i Statistisk sentralbyrå (SSB) sier til NRK at en partiliste hvor 50 prosent av kandidatene har innvandrerbakgrunn, er ganske spesielt i nasjonal målestokk.

Den unike valglista i Vadsø imponerer politikere i andre partier. Marian Hussein, født i Somalia, er nestleder i SV.

Hussein mener at en valgliste som viser et kulturelt mangfold, er svært viktig for å rekruttere innbyggere som tradisjonelt er lite representert i politikken.

– Jeg håper alle ser at her er det folk som har veldig lyst til å bidra. At disse tilflytterne ønsker å gjøre lokalsamfunnet sitt til et bedre sted å være, sier hun.

Leder i Vadsø MDG, Roy Håkon Friskilæ, sier partiet har hatt et ønske om å vise mangfoldet i kommunen.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.