Den nye koronavarianten som er påvist i Sverige, er trolig også i omløp i Norge. Varianten er svært endret fra tidligere varianter.

Ifølge NTB dreier det seg om den nye varianten BA. 2.86. Denne varianten er påvist i Sverige, og det skal være stor geografisk spredning.

– Varianten er ennå ikke påvist i kliniske prøver i Norge, men det er sannsynlig at den er i omløp, men på et lavt nivå, allerede og bare ikke plukket opp ennå. Vi fortsetter å undersøke spesielt for denne varianten og får nye resultater nesten hver dag. Vi vil komme med en oppdatering dersom vi skulle påvise varianten, opplyser seksjonsleder Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet til NTB.

I natt meldte Reuters at BA. 2.86 var oppdaget i Canada, og for to dager siden meldte CNS News at varianten sprer seg i USA. Danmark var ifølge Reuters de første som påviste varianten, som skal bestå av 35 mutasjoner.

Også Israel er BA. 2.86 utbredt. Det er ikke meldt om dødsfall knyttet til varianten, men det er vel ikke utenkelig at en ny vaksine allerede er under utvikling.

Også Bragstad påpeker at BA. 2.86 er svært annerledes sammenlignet med tidlige varianter, men det finnes også likhetstrekk.

– Det er derfor ventet at vi er mer beskyttet nå mot alvorlig sykdom og død enn vi var i starten av pandemien nesten uansett variant. Hvilke betydning denne varianten vil kunne ha, er det for tidlig å spekulere om. Vi er spesielt på vakt for om varianten vil kunne spre seg like hurtig eller hurtigere enn nåværende varianter, sier Bragstad.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.