NTB

Endelig er amerikanske velgere, uansett parti, enige om noe, ifølge en ny meningsmåling: Joe Biden er for gammel for en ny periode som president.

Det mener et flertall av både republikanerne og demokratene i en måling fra AP og forskningsinstituttet NORC ved University of Chicago.

Her sier 89 prosent av republikanerne at Biden er for gammel til å være en effektiv president i fire nye år, mens andelen blant demokratene er 69 prosent. Totalt utgjør de 77 prosent av intervjudeltakerne.

Kun halvparten sier de er bekymret for alderen til Donald Trump, selv om den 77 år gamle ekspresidenten kun er tre år yngre enn 80 år gamle Biden. De aller fleste av disse er demokrater.

Republikanerne har på sin side ingen uro knyttet til Trumps alder, men de har nok av andre bekymringer, og mange av dem handler om Trumps personlighet og måten han framstår på.

Vil ha aldersgrenser

Meningsmålingen undersøker også folks holdninger til alderen på blant annet kongressmedlemmer og høyesterettsdommere. Og både blant demokrater, republikanere og uavhengige er det flertall for å innføre regler som sikrer en yngre garde i landets mektigste institusjoner.

To av tre velgere støtter aldersgrenser for både presidenter og kongressrepresentanter, og dessuten at det innføres pensjonsalder for høyesterettsdommere, i stedet for at de sitter livet ut, slik de gjør i dag.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at det kommer noen endringer, ettersom mange av dagens lovgivere selv er gamle og kan bruke grunnloven til å forsvare at alder ikke skal ha noen betydning.

Men målingen tyder på at mange mennesker, uansett politisk oppfatning, gjerne skulle sett flere yngre og ferske fjes i politikken. Blant dem er Noah Burden, en 28 år gammel kommunikasjonskonsulent fra Alexandria i delstaten Virginia.

– De er generelt for gamle, sier han til nyhetsbyrået AP.

– De representerer et verdisyn og et syn på landet og verden som ikke har rot i virkeligheten lenger. Det kan være farlig å ha et slikt syn, legger han til.

– Burde gitt seg

Også Greg Pack (62), tidligere Trump-velger som muligens vil stemme på ham igjen, skulle ønske at de to toppkandidatene trakk seg tilbake.

– Det er bare å se og lytte til Biden så blir det åpenbart at han ikke er den han var, sier Pack.

– Trump, han er mye skarpere. Men på slutten av perioden, hvem vet, spør han med tanke på alderen til Trump i januar 2029.

Og han er tydelig på at Trump langt fra er noen favorittkandidat – en mann han beskriver som selvopptatt og som smykker seg med tiltalebeslutningene som «en form for æresmedaljer». Likevel vil han støtte Trump hvis det er det som må til for å slå Biden.

– Treg og forvirret

I meningsmålingen har deltakerne også blitt bedt om å si hvilke ord de intuitivt assosierer med henholdsvis Trump og Biden.

Resultatet viser at mange tenker på høy alder når de tenker på Biden, uansett partitilhørighet, mens Trump ofte blir assosiert med ord som tyder på av velgerne føler forakt og avsky for ham på andre områder.

Når det gjelder Biden, svarer 26 prosent med ord knyttet til hans alder, mens ytterligere 15 prosent nevner ord som «treg» og «forvirret». En republikaner tenkte på «potet».

I Trumps tilfelle er det kun 2 prosent av deltakerne som nevner ordet «forvirret», mens 1 prosent sier «gammel». I stedet er det mange som kommer med ord som «korrupt», «kjeltring», «slem» og «løgner».

– Forvokst guttunge

Grunnen til at høy alder synes å være en langt større belastning for Biden enn for Trump, kan blant annet handle om sistnevntes personlighet.

– Uansett hvilke dårlige sider Trump har, så tror jeg ikke folk flest knytter det til høy alder. Faktisk er det slik at jo mer du kaster på ham, jo mer framstår han som en forvokst guttunge, sier Eric Dezenhall (60), en ledelseskonsulent som i sin tid jobbet for Ronald Reagan i Det hvite hus.

– Trump har laget leven på denne måten i snart åtte tiår, og det bringer ham alltid framover, sier han.

– Burde hatt noen bedre

Eric Colwell (34) tenkte intuitivt på «gammel» når han ble bedt om å tenke på Biden, mens ordet for Trump ble «inkompetent». For ham er det nærmest litt flaut at ikke USA har greid å finne noen bedre toppkandidater enn Trump og Biden.

– Det er helt tydelig. Gamle herrer. Utseendemessig vil man ha ledere som er livlige og energiske. Og det ser ikke ut som om vi får det til, sier han.

Selv om Trump framstår som mer energisk enn Biden, er det overhodet ikke aktuelt for Colwell å stemme på ham. Han er mer positiv til Biden, som tross alt representerer en form for stabilitet og normalitet.

– Nå har vi vendt tilbake til stabiliteten, Men når det gjelder å gå framover og få en målbar endring for min generasjon, så trenger vi trolig langt yngre ledere, sier han.

– Alder ingen betydning

Aldersfokuset gjør imidlertid S. Jay Olshansky nedstemt. Han er folkehelseprofessor og aldersekspert ved University of Illinois. Etter hans mening er alder like lite relevant for en presidentkandidaten som øyenfargen. Han tror også aldersfokuset tar oppmerksomheten vekk fra betydningen av visdom og erfaring.

– Det er en form for klassisk aldersdiskriminering som vi har kjempet mot de siste 50 årene. En persons alder er irrelevant. Det er politikken de kommer med, som er viktig, sier han.

Olshansky ser på både Biden og Trump som menn som aldres på en særdeles god måte, til tross for enkelte tegn til at Biden er litt svekket og Trump er overvektig.

– Biden kommer trolig til å overleve Trump fordi han har færre skadelige risikofaktorer, og han trener ganske mye, mens Trump ikke gjør det. Men alt i alt fungerer de på et meget høyt nivå, insisterer Olshansky.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.