Joe Biden tok onsdag opp elefanten i rommet vedrørende sitt gjenvalg i 2024.

Det faktum at han allerede er den eldste presidenten noensinne og vil være 86 år når han går av hvis han vinner, skriver AFP.

Den erfarne demokraten snakker sjelden om alderen sin.

Men meningsmålinger viser at det er et overveldende tema for velgerne, og et hans republikanske motstander vil bruke mot ham.

På en pressekonferanse onsdag, dagen etter den lavmælte lanseringen av kampanjen hans via video, sa den 80 år gamle presidenten at det var normalt for folk å stille spørsmål.

Han innrømmet at han hadde tenkt mye på saken selv.

– Jeg respekterer at de ser nøye på det. Jeg ville tatt en grundig titt på det også – jeg tok en grundig titt på det før jeg bestemte meg for å stille, sa han.

Biden, som talte sammen med Sør-Koreas president Yoon Suk Yeol i rosehagen i Det hvite hus, sa at han var trygg på det som sannsynligvis vil bli en utmattende valgkamp, samtidig som han jobber i en av verdens mest krevende jobber.

– Jeg føler meg bra, jeg føler meg spent på fremtidsutsiktene, sa han.

Biden prøvde å spøke med sin alder.

– Jeg kan ikke engang si hvor gammel jeg er. Jeg kan ikke engang si tallet – det registreres ikke, humret han.

Dårlige vitser om hvor lenge han har vært med – som senator i 36 år og visepresident for den yngre Barack Obama i åtte år – er vanligvis den eneste måten Biden diskuterer aldersspørsmålet på.

Varslere: Biden-regimet faciliterer barnetrafficking

Velgerne ler imidlertid ikke.

En meningsmåling fra NBC News siste helg viste at 70 prosent av amerikanerne, inkludert 51 prosent av demokratene, mener at han ikke bør stille i 2024.

69 prosent av alle respondentene som sa at han ikke burde stille, siterte bekymringer over hans alder som en større eller mindre grunn.

Hvis Biden blir gjenvalgt, vil han være 82 år når han tiltrer for en ny periode i januar 2025. Den tidligere eldste presidenten var Ronald Reagan, som var 77 år da han avsluttet sin andre periode i 1989.

Biden ser ut til å være drevet til å fortsette, ikke bare fordi det er det presidenter i første periode alltid gjør, men ut fra en følelse av personlig agenda for å hindre Donald Trump, som han beseiret i 2020, i å komme tilbake.

Trump er for tiden den overveldende favoritten til den republikanske nominasjonen, til tross for at han er gjenstand for flere rettssaker.

På spørsmål om Biden, som Trump ynder å kalle «Sleepy Joe», anså seg selv som den eneste personen som kunne beseire Trump, sa Biden:

– Jeg er kanskje ikke den eneste, men jeg kjenner ham godt, og jeg vet hvilken fare han utgjør for demokratiet vårt, og vi har vært på den gale veien før.


Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.