Ikke før har regjeringen bestemt seg for å elektrifisere gassanlegget på Melkøya, til massiv motstand i nord, så viser en ny rapport at elektrifiseringen av Johan Sverdrup-feltet har ført til kraftmangel for industrien i vest, melder NRK.

– Situasjonen er kritisk. Verksemder får nei til å etablera seg her fordi det ikkje finst nok straum, seier Magne Heimvik, som har årevis med leiarerfaring frå kraftbransjen, men som no er pensjonert.

Han har leia arbeidet med ein ny rapport om kraftsituasjonen i Sunnhordland. Regionen ligg i området med desidert høgast straumpris for tida. (NRK)

Rapporten er utarbeidet av Invest in Sunnhordland, som er en felles satsing mellom flere kommuner for å legge til rette for industriutvikling.

I rapporten pekes det på at kraftnettet i regionen er fullt belastet og har liten kapasitet. I tillegg til dette kommer så kraften som brukes til å drive Johan Sverdrup-feltet.

Johan Sverdrup er det tredje største feltet på norsk sokkel. Sidan 2018 er det blitt drive med straum frå land, heller enn å produsera eigen straum frå gassen dei pumpar opp i Nordsjøen. Ifølgje Equinor kuttar det utsleppa av klimagassar med 80 til 90 prosent.

Kablane går frå Kårstø i Tysvær i Rogaland. Feltet tek om lag 300 MW frå sentralnettet, som forsyner Sunnhordland og Haugalandet med straum.

– Konkret betyr det at alle nyetableringar eller utvidingar av forbruket over 1 MW truleg må venta til nærare 2028 før dei får tilgang på kraft, ifølgje Heimvik.

«I ei tid der ein har stort kraftunderskot på land, er det svært uheldig at så mykje kraft frå land blir brukt til ei næring som kunne vore driven med eigenprodusert kraft offshore – anten med gass eller havvind», står det i rapporten. (NRK)

Lene Pilskog er leder for Invest in Sunnhordland, og hun sender en indirekte beskjed til folket i nord.

– Har Sunnhordland allereie kome der Finnmark fryktar dei skal koma?

– Ut frå det me har funne ut, kan ein gjerne seia dét, ja, seier Pilskog. (NRK)

Rapport: Elektrifisering av oljefelt tappar denne regionen for kraft (NRK)

Les også:

Elektrifiseringen av Melkøya: en historisk feilinvestering

 

Kjøp bøker fra Document!

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.