Minkpels har vært det mest populære i denne næringen. Foto: Heiko Junge / NTB

Pelsdyroppdrett bør forbys i hele EU, mener en gruppe EU-parlamentarikere. Nå ligger saken på EU-kommisjonens bord.

Helt siden steinalderen har mennesket varmet seg på pels fra dyr. Men dette vil nå EU ha slutt på i Europa.

For alt av pelsdyroppdrett bør forbys i hele EU, mener en gruppe EU-parlamentarikere, NTB melder om saken.

Ved utgangen av 2023 vil kommisjonen ha gjort sin endelige vurdering, skriver EU-kommisjonen i et svar på et skriftlig spørsmål fra tre EU-parlamentarikere fra venstreblokken, Ernest Urtasun, Eugenia Rodríguez Palop og Sira Rego.

De tre parlamentarikerne viser til at over 1,5 millioner EU-borgere har undertegnet initiativet «Fur Free Europe», noe som gjør dette til den største underskriftskampanjen noensinne når det gjelder dyrevelferd.

(Noen vil likevel vise til at det dermed er ca. 745 millioner EU-borgere som IKKE har sett noen grunn til å underskrive på dette. Sett i forhold til EUs samlede befolkning er således oppslutningen om kravet temmelig beskjeden).

Samtidig påpeker parlamentarikerne at 14 EU-land allerede helt eller delvis har innført forbud mot pelsdyroppdrett.

– En rekke studier viser at det ikke er mulig å sikre dyrevelferden i oppdrett av mink, rev og mår, skriver parlamentarikerne, som ber EU-kommisjonen vurdere å harmonisere lovgivningen.

– Dette inkluderer alle aspekter, også de av økonomisk og sosial natur, som kan bli berørt av et vedtak, samt de etiske bekymringene som folket har uttrykt, heter det i svaret.

Ved å stadig endre og utvide definisjonen av hva som skal omfattes av pålagt dyrevelferd, kan det meste knyttet til alle former for dyrehold bli ulovlig og uakseptabelt.

I sitt svar lover EU-kommisjonen å vurdere saken nøye. Det er et begrep nordmenn i dag forbinder med at intet vil bli gjort, en fortolkning ikke minst statsminister Støre har bidratt til. Men det gjenstår å se om dette også vil være tilfelle i EU-sammenheng.

Det er kommisjonens ansvar å legge fram forslag til EU-lover.

Blant europeiske land som allerede sier nei til pelsdyroppdrett, er Storbritannia, Østerrike, Nederland og Tsjekkia.

I Norge ble et forbud vedtatt i 2018, under store protester fra en tradisjonsrik bransje som dermed ble mer eller mindre utradert over natten.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.