FrP-leder Sylvi Listhaug på partiets landsmøte 2023 på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Den private gruppen «Aksjon for borgerlig valgseier» gir fem millioner kroner i gave til FrP. Partiet vil ikke si hvilke personer som står bak gruppen.

FrP har fått en gave på fem millioner kroner, som de sier de vil bruke i årets valgkamp.

Pengene kommer fra en gruppe som kaller seg «Aksjon for borgerlig valgseier». Det er ukjent for offentligheten hvem som står bak denne gruppen, og FrP ønsker ikke å dele den informasjonen.

DN  (Dagens Næringsliv) skriver om saken:

Fra oversikten Partifinansiering.no kommer det frem at Fremskrittspartiet har mottatt en donasjon på fem millioner kroner fra aksjonsgruppen «Aksjon for borgerlig valgseier». Gruppen er omstridt fordi den ikke offentliggjør hvilke aktører som står bak pengegavene. Et lignende bidrag skapte oppmerksomhet også i forbindelse med forrige valgkamp i 2021.

Heller ikke nå kan grupperingens talsperson Ole Gunnar Hauso si noe om hvem som står bak, når DN tar kontakt.

– Vi har samlet inn pengene og ber om pengegaver i annonser. Det er privatpersoner som donerer til oss og som vi donerer videre, sier Hauso til DN

Han presiserer at forretningsfører, som er en advokat i Oslo sentrum, kjenner til hvem som er donorer, men ikke formidler det videre til resten av aksjonsgruppen.

– Vi vet av erfaring at eneste interesse hos venstresiden er hvem som har gitt pengene. Vi har laget dette skillet for å få snakket om politikk, sier Hauso.

FrP vil svare på LO-dominansen  

FrP opplyser ifølge DN at pengene for å drive valgkamp mot LO-dominansen hos særlig Arbeiderpartiet.

– Bidragene vil bidra til å jevne ut noe av forskjellen mellom de store overføringene som Arbeiderpartiet og de andre partiene på venstresiden får fra sine venner i fagbevegelsen, sier generalsekretær og stabssjef Finn Egil Holm i meldingen.

Ole Gunnar Hauso viser til at partier på venstresiden mottar millionbeløp fra LO-forbund, mens NHO ikke lenger gir penger til høyresiden.

Fagforbundet har nylig gitt 6,5 millioner kroner til Arbeiderpartiet.

Hauso mener personfokuset rundt støtten til høyresiden er at argument for å skjule hvem bidragsyterne er.

– For å unngå mobbing. Du ser hvordan (Stein Erik, red.anm.) Hagen omtales når han gir sine pengegaver til Høyre, sier Hauso.

juni ble det kjent at Hagen-familien har gitt to millioner kroner til Høyre foran årets valgkamp.

Jusprofessor Eivind Smith: FrP bør takke nei

Eivind Smith er professor i rettsvitenskap og er leder av Partilovnemnda.

Han har tidligere sagt at det skal være åpenhet om hvem som finansierer de politiske partiene, og at det er forbudt å motta gaver fra anonyme eller utenlandske givere eller fra offentlige selskaper.

På spørsmål fra VG i 2021 om partiene «bør» si nei til gaver fra slike aktører, svarte Smith:

– Ja, dersom de ønsker å opptre å tråd med intensjonen i lovverket som gjelder, så vil nok dette være et godt råd, sa han da.

Les også: 

Listhaug støtter Unge Høyre-lederens forslag om innvandrings­stopp

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.