Partileder Erna Solberg i Høyre på pressekonferanse før sommeren. Foto: Geir Olsen / NTB

Mer enn 8 av 11 millioner kroner som Høyre har samlet inn i valgkampstøtte, stammer fra en håndfull personer blant Norges 400 rikeste.

Høyre har ofte blitt kritisert for å bæres frem økonomisk av en håndfull rike personer.

Nå melder NTB om at det faktisk er en gruppe på kun seks personer som står for over halvparten av partiets valgkampbidrag.

Dagbladet skrev først om saken.

De seks største bidragsyterne er Christen Sveaas (2,5 millioner kroner), Stein Erik Hagen (2 millioner), Christian Ringnes (750.000), Knut Gregardsøn Heje, Michael Steensland-Brun og Jonas Ramm (500.000 hver), skriver Dagbladet.

Det utgjør en sum på 6,75 millioner kroner. I tillegg har andre personer fra Kapitals liste over Norges 400 rikeste bidratt med summer som gjør at totalt 8 millioner kroner stammer fra personer som står på denne lista.

Bidragene kommer enten personlig eller gjennom selskaper de kontrollerer, Stein Erik Hagens bidrag kommer for eksempel gjennom det familiekontrollerte selskapet Canica.

Det har fra venstresiden (og deres medier, det vil si det fleste) blitt hevdet at disse rike personene støtter Høyre i ren egeninteresse, i håp om å gå gjort noe med den formuesskatten og andre skatter som rammer dem hardt.

Høyre har hele tiden stått på at det ikke ligger noen form for bindinger i gavebeløpene, og at man har full åpenhet med hensyn til hvem som gir hva. Man kan ikke nekte folk å gi penger til partier man er enig med.

Men også har vært i søkelyset i denne sammenheng. For Arbeiderpartiet er avhengig av gaver og støtte for å holde det gående.

Partiet får mye av sin valgkampstøtte fra fagbevegelsen, og så langt i 2023 har Fagforbundet gitt 6,5 millioner kroner til Aps valgkamp, ifølge Dagbladet.

Det er blitt hevdet at denne støtten langt fra kommer uten bindinger og betingelser. Eksempelvis har LO i dag stor, praktisk innflytelse i Arbeiderpartiet, og en del mener at LO her kjøper seg mulighet til å påvirke poltikken i partiet direkte.

Mange påpeker her en viktig forskjell i at Høyres givere donerer bort egne penger. LO og andre fagforbund gir derimot bort sine medlemmers penger, uten at medlemmene er blitt rådspurt i den forbindelse.

Les også:

Ketil Solvik-Olsen (FrP) hardt ut mot LO-lederens ukritiske Ap-støtte  

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.