Abid Raja har styringen på Venstres valgkampinnsamling, og med sponsormillioner fra Norgesgruppen og andre milliardærer kan det muligens bidra til at Venstre kommer i mål over sperregrensen, også ved årets Stortingsvalg. Foto: Venstre.no

Venstre har så langt i jubileums- og valgåret 2021 fått inn over 3,5 millioner kroner. Blant bidragsyterne er det flere kjente næringsmiddel-millionærer, kan TV2 melde. Det er godt å ha «mæktige vænna».

– Vi har fått inn 3,5 millioner kroner så langt, sier Raja.

Venstre-nestlederen opplyser at bidragsyterne er:

Stein Erik Hagen – med 1 million kroner

Christen Sveaas – med 1 million kroner

Joh. Johannson – med 500.000 kroner

Christian Ringnes – med 250.000 kroner

Agra-gruppen – med 200.000 kroner (TV2)

Stein-Erik Hagen, en gang kjent som Rimi-Hagen, har gitt sitt bidrag via sitt selskap Canica. Hagen er per dato nummer 1131 på Forbes’ liste over verdens dollarmilliardærer. Hans formue er beregnet til 2,7 milliarder dollar, eller 23,2 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Kapital har ham som Norges 7. rikeste, og etter deres beregninger er formuen på 33 mrd kr.

Christen Sveaas er også god for noen milliarder kroner. Han er kjent som en kunstentusiast og -investor. Kapital rangerte ham i 2019 som Norges 4o. rikeste, med en formue på 5,6 mrd. kroner. Han er kjent som eier av Kistefos og Viking Supply Ships AS.

Vel tusen plasser ned på Forbes’ liste finner vi en annen dagligvarekonge, Joh. Johannson, som er en av eierne av Norges største dagligvarehus, Norgesgruppen.

Skjermdump: Forbes

Christian Ringnes er ikke lenger i bryggeribransjen, men han har markert seg som en av Norges største – og rikeste – kunstsamlere og eiendomskonger, gjennom sine eiendomsselskaper Eiendomsspar og Victoria eiendom. Med en formue på 4,9 mrd. kroner rangerer Kapital ham som nr 48 på sin 2020-liste over landets 400 rikeste.

Mye lenger ned på den listen finner vi brødrene Knut og Jørgen Gregardsøn Heje, som med Mills Majones og andre produkter i porteføljen står bak Agra-gruppen. Med usle 2,3 mrd. kroner i formue er de helt nede på henholdsvis 139. og 145. plass på listen over Norges rikeste.

I går ble det kjent at Oljefondet solgte seg ut av sju selskaper hvis skatteprofil ikke ble funnet helt forenlig med norsk skattemoral. I den sammenheng kan det nevnes at ingen av de ovennevnte er kjent som noe annet enn nullskatteytere.

Milliardærene har tydeligvis valgt Venstre i håp om at partiet skal berge seg over sperregrensen ved høstens stortingsvalg. Vi er redd den investeringen kan slå feil ut, men velgerne får bestemme.

TV2: Abid Raja: – Har samlet inn 3,5 millioner kroner i valgkampstøtte

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.