Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen vurderer et totalforbud mot tobakk, inkludert enkelte typer av snus. Tankene møter motstand i et av regjeringspartiene, nemlig Sp.

Regjeringen har under vurdering å innføre et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner, skriver VG.

NTB melder om saken.

Regjeringen har også diskutert å forby smakstilsatt snus, som av mange oppleves å være svært vanedannende, selv om det er omdiskutert hvor skadelig det er å bruke slike produkter.

Krefter i Senterpartiet har gått i bresjen for et slikt forbud:

– Norge har vært et land som satt seg i førersetet i folkehelsearbeidet. Det er viktig for oss å stramme opp rammene og retningen, sier Senterpartiets helsepolitiske talsperson Hans Inge Myrvold til VG.

I mars legger helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fram Folkehelsemeldingen, der regjeringen blant annet kommer med en ny tobakksstrategi. Det langsiktige målet er et tobakksfritt samfunn.

I 2022 vedtok New Zealand et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner. Folk som var 14 år eller yngre da loven trådte i kraft, vil aldri kunne kjøpe tobakk på lovlig vis.

– Det er helt klart noe vi har tatt med inn i arbeidet, og som vi har jobbet med. For Sp har det vært et viktig bidrag inn i diskusjonene, sier Myrvold.

Men det kan være at det blir med diskusjonene. Senterpartiets stortingsgruppe vil nemlig ikke godta verken generasjonsforbud mot tobakk eller forbud mot smakstilsatt snus.

– Det er uaktuelt for Senterpartiets stortingsgruppe å gå inn for noe forbud mot snus og tobakk, sier Geir Pollestad til VG.

Han er dermed uenig med sin partikollega Myrvold.

Rundt sju prosent nordmenn mellom 16 og 74 år røkte daglig i 2022, ifølge Helsedirektoratet. Dette tallet har gått betydelig ned sammenlignet med situasjonen noen tiår tilbake.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.