Fotballfesten Norway Cup forfaller som resten av samfunnet. Jenter får beskjed om ikke å gå alene på Ekebergsletta. Vold og seksuell trakassering er «det nye vi».

Vi la ut NTB-meldingen tidligere i dag, men dette fortjener noen kommentarer.

Dette opprører meg, siden Norway Cup var av stor betydning for meg personlig som guttunge. Det var årets høydepunkt. Ett år nektet jeg å bli med familien på ferie til utlandet fordi ferien kolliderte med Norway Cup. Jeg var bare guttungen, men med litt hjelp fra nabokjerringa klarte jeg meg en uke hjemme alene som guttunge uten å sulte i hjel.

I min tid beveget vi oss fritt rundt på Ekebergsletta, både gutter og jenter. I dag er situasjonen annerledes. Nå plages Norway Cup av helt andre ting. Aftenposten skriver om et jentelag som ble befølt og antastet av eldre gutter.

Tidligere denne uken opplevde noen av jentene i tidlig tenåringsalder det foreldrene beskriver som «ubehagelig og nærgående» oppførsel fra et annet guttelag på området.

– Jentene har fått rask hjelp av politiet og er blitt tatt på høyeste alvor. Dette var dessverre en episode vi skulle vært foruten. Når vi først har havnet der, er det blitt håndtert greit, sier lagleder Line Volstad Melbye.

Ingen voksne var til stede, og da så gribbene en mulighet. Ingen sier noe om hva slags lag som antastet jentene.

Masseslagsmål på Ekebergsletta midt under Norway Cup

Unni Grøndal, pressesjef i Oslo-politiet, sier at de har fått noen henvendelser om ubehagelige opplevelser i forbindelse med Norway Cup.

– Når det har vært mange personer til stede, har det vært tafsing og berøring utenpå klærne. Vi er ikke kjent med at det har vært alvorlige seksuelle overgrep. Vi synes det er bra at det blir meldt ifra til oss om slike hendelser, sier Grøndal.

Personlig finner jeg det faktisk nokså alvorlig at unge jenter på fotballturnering blir utsatt for tafsing og beføling, men jeg er vel gammeldags.

Enkelte lag har innført strenge regler.

Jentelaget Aksla/Guard fra Ålesund har tatt turen til Ekebergsletta for å være med på Norway Cup. De har én klar regel på cupen:
Ingen skal gå alene, selv ikke på Ekeberg.

Ukulturen stanser ikke her, sier Pål Trælvik, som er generalsekretær for Norway Cup. Ungdom gidder ikke rydde bordet sitt etter måltider.

– Når våre frivillige sier ifra til en 12-åring om at de må rydde opp etter seg i matsalen, har vi fått «hold kjeft» og «hvem er du?» tilbake. Jeg har fått høre det selv, og jeg er en voksen kar på 1,90 og generalsekretær for cupen. Det går ikke, sier Pål Trælvik.

Selv Aftenpostens reporter Anne Sofie Bergvall opplevde at et guttelag kom med flere nedsettende tilrop til henne. Men hun forteller ikke hvem som sto bak denne oppførselen.

Dette har skjedd flere ganger, sier Trælvik, som beskriver det som «uverdig».

– Det virker som om det er flere 16–17-åringer som kommer med en holdning hvor det er greit å snakke nedsettende om kvinner. Hvor kommer dette fra? lurer jeg på. Det er noen foreldre som ikke har gjort jobben sin.

– Jeg ville vært særdeles flau hvis mine barn hadde oppført seg slik.

Hele lag forlater bordene sine etter måltider uten å rydde opp etter seg. Dannelse er avskaffet. Krav er det nok av, plikter ignoreres. Dette er et tydelig tegn på at samfunnet nærmer seg en kollaps.

Også i Gothia Cup var det bråk, noe Document har skrevet om. Dana Cup skal derimot ha gått rimelig greit for seg. Morsomt, siden Danmark var det eneste stedet jeg personlig opplevde å havne i trøbbel på fotballtur da jeg helt uskyldig havnet i en kinkig situasjon der nede, riktignok ikke under Dana Cup (dit sendte vi reservelaget).

Men med en keeper i nærheten er man alltid trygg. Hvor er keeperen til det norske samfunnet?

Les også:

Det skjedde merkelige ting da Alta reiste til Göteborg for å spille fotball

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.