Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin uttalte torsdag at han forstår frustrasjon og sinne blant landets overarbeidede sikkerhetsstyrker etter nylige tilfeller av gatevold, men oppfordret politiet til ikke å svikte befolkningen og å tjene allmennhetens interesse.

Hans fjernsynsuttalelser foran en politistasjon i Paris kom mens regjeringen sliter med å roe ned misnøyen innen politistyrken over det mange ser som tøffe arbeidsforhold, forverret av den nylige fengslingen av en politimann i Marseille som mange politifolk oppfattet som urettferdig, skriver Reuters.

– Jeg vil si at jeg forstår denne trettheten, tristheten og følelsene, sa Darmanin før han gikk inn til et møte med representanter fra politiforeningene, men la til at politibetjenter ikke må glemme sin «oppdragssans».

– For hvem er det som lider når politiet ikke er ute på gaten? Det er kvinnen som møter vold fra sin partner, det er barnet i nød, det er innbyggerne i arbeiderklasseområder som ikke kan ivareta sin egen sikkerhet og som er avhengige av politiet, sa Darmanin.

Politimannen fra Marseille som er fengslet, er anklaget for «forsettlig vold» under bølgen av opptøyer som feide gjennom Frankrike tidligere denne måneden, og der en 21-åring ble hardt skadet.

En dramatisk tittel: Frankrike har falt

Arrestasjonen av politimannen utløste sinne blant kolleger over hele landet og førte til en «gå-sakte- aksjon» som ble koordinert gjennom sykemelding flere steder.

I et helgeintervju i en avis sa nasjonal politisjef Frédéric Veaux:

– En politimann hører ikke hjemme i fengsel, selv om han gjorde noe galt eller begikk alvorlige feil på jobben.

Hans uttalelser ble oppfattet som en utfordring av rettsvesenets uavhengighet og vakte harme på Frankrikes politiske venstreside, som anklaget politisjefen for ikke å respektere maktfordelingen.

Darmanin forsvarte Veaux torsdag og sa at han var en «utmerket» politisjef som han var «stolt av å ha som kollega».

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.