Sveriges arbeids- og integreringsminister Johan Pehrson (L) åpner for å se på lovverket for å få slutt på koranbrenningene i Sverige.

NTB-TT melder om saken.

– Vi vet at situasjonen vår utnyttes av krefter som vil Sverige alt annet enn godt, sier han.

Da tenker han sikkert på de utenlandske aktørene som Carl Oskar Bohlin (M), minister for sivilt forsvar, snakket om i en pressekonferanse i går.

Svenske myndigheter har stått overraskende sterkt i denne saken. De har hele tiden sagt at både ytringsfriheten og religionsfriheten må respekteres. De har derfor tillatt koranbrenninger.

Men som vanlig skaper dette voldsomme reaksjoner blant muslimer i hele verden. Ambassader har blitt satt fyr på og stormet, og svenske ambassadører kalles inn på teppet. 31. juli skal 57 islamske land ha et digitalt møte for å diskutere saken.

Presset øker, og Pehrson mener man må vurdere en lovendring dersom truslene mot Sverige blir større og mer omfattende.

Videre sier han at Sverige også må bli flinkere til å forklare hvordan et samfunn kan kombinere religions- og ytringsfrihet til personer som flytter til Sverige fra muslimske land.

Også statsminister Ulf Kristersson (M) bekymrer seg, og advarer om at det allerede neste uke skal være flere samlinger, som har fått tillatelse av politiet.

– Det er politiet som tar avgjørelsene her, ikke jeg. Dersom de innvilges, står vi overfor en rekke dager med åpenbar risiko for at alvorlige ting kan skje, sier han.

Expressen melder i dag at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo styrker Sveriges beskyttelse mot terrorisme. Trusselnivået vurderes å heves fra 3 til 4, som er nest høyeste nivå på skalaen.

– Sverige har blivit ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism, sier Säpo-sjef Charlotte von Essen.

Regjeringen har også vært i kontakt med utenriksministrene i flere muslimske land, blant annet Iran, Irak, Algerie og Libanon, for å forsøke å dempe krisen.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.