Det panamaregistrerte ro-ro-skipet «Fremantle Highway» står fortsatt i brann utenfor kysten av Nederland. Skipet driver nå i retning øya Terschelling, og med skipets tre millioner olje er det fare for strender, fugl og fisk i Vadehavet, som står på UNESCOs verdensarv-liste.

I halvannet døgn har den giftige røyken fra brannen om bord på skipet, som fraktet i overkant av 3200 biler fra Tyskland til Egypt, vært synlig fra nederlandske strender. Røyken er i seg selv skadelig for både mennesker og dyr, men skulle båten synke, vil oljeutslipp kunne ødelegge livet i store deler av det som kalles Vadehavet.

Vadehavet (nederlandsk Waddenzeetysk Wattenmeer) er et randhav av Nordsjøen og ligger mellom De frisiske øyer og det nederlandsketyske og danske fastland. Ved lavvann blir størsteparten av Vadehavet tørrlagt. Vadehavet er ca. 450 km langt og 5–30 km bredt. 66 % av Vadehavet ble tatt opp som verdensarvområde av UNESCO i år 2009, og utvidet med den danske delen, Vadehavet nasjonalpark, i 2014. (Wikipedia)

Den nederlandske kystvakten er forsiktig både med slukking og med buksering, i frykt for at skipet vil kantre og synke. Det vil i så fall forårsake en enda større miljøkatastrofe.

Etter det TV 2 opplyser, vanskeliggjøres slukkingen av et antall elbiler:

Ifølge en talsperson for kystvakten skal brannen ha startet «i nærheten av en elbil».

Totalt 25 elbiler skal befinne seg om bord, og dette skal gjøre slukningsarbeidet svært krevende.

Utfordringene knyttes ofte til kjemien og strukturen i elbilenes batteripakke. Når det først tar fyr her, er brannen nesten umulig å slukke uten å senke hele bilen ned i vann.

Et redningsskip skal ha forsøkt å slukke brannen med vannkanoner, men ifølge Lea Versteeg fra den nederlandske kystvakten, kan bruk av for mye vann føre til at skipet synker. (TV2)

Et besetningsmedlem mistet livet og 22 andre ble skadet i brannen, som etter alt å dømme startet i batteriet på en av de 25 elbilene som var om bord.

Liveblog fra nederlandsk kystvakt (kun på nederlandsk)

Akkurat nå: Skipet med 3000 biler om bord står i fyll fyr (TV2)

Wadden Sea World Heritage 

Les også:

El-bil startet katastrofebrann på ro-ro skip med 3000 biler

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.