Sikkerhet er argumentet for Kystruten Havila når de nå nekter å ta om bord elbiler på sine fartøy på strekningen Bergen–Kirkenes. Selskapet frykter at en brann i en elbil vil kunne sette sikkerheten i fare.

– Avgjørelsen er tatt etter en ekstern risikoanalyse som er utført for oss. Konklusjonen i den analysen gjør at vi har besluttet å ikke ta denne typen biler om bord på grunn av sikkerheten.

– En elbil-brann vil være veldig varm, det kan være eksplosjonsfare, og det vil slippes ut giftgasser. Det kan gjøre at man må evakuere skipet umiddelbart, og i verste fall kan man få et totalhavari av skipet, sier Lasse A. Vangstein, kommunikasjonsansvarlig i Kystruten Havila til NRK.

Også hybridbiler vil måtte se kysten fra land:

Ifølge en pressemelding fra Havila Kystruten har Proactima AS utført en risikoanalyse av slik biltransport. På bakgrunn av den har Havila Kystruten besluttet at kun biler og motorkjøretøy som bruker fossilt drivstoff kan fraktes om bord på selskapets skip, i utvalgte havner langs kystruten.

Det betyr at el-, hybrid-, og hydrogenbiler ikke kan fraktes om bord. (ABC Nyheter)

Brann i elbiler kan være vanskeligere å slukke enn i forssildrevne biler:

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) brenner fossilbiler 4–5 ganger så ofte som elbiler hvis man tar høyde for størrelsen på bilparken.

Det slo Faktisk.no fast i 2020.

Men selv om brann i elbiler statistisk oppstår sjeldnere enn i fossilbiler, kan de være vanskeligere å slukke. (NRK)

Konkurrenten Hurtigruten gjør ingen endringer:

Hovedkonkurrenten Hurtigruten skriver i en e-post til NRK at de vil fortsette med frakt av alle typer biler om bord på sine skip.

– Vi har fraktet biler mellom alle havnene i 40 år, og det går helt fint. Vi har ingen planer om å slutte med det.

Det sier Martin Henriksen, som er samfunnskontakt i Hurtigruten.

Kystruten vil ikke lenger frakte elbiler om bord – frykter for sikkerheten (NRK)

Les også:

Storbrann i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn skal ha startet i en elbil

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.