Hele tre universiteter har samarbeidet med en undersøkelse som skulle sammenligne nivået på fotball utført av kvinner og menn. Konklusjonen er overraskende.

Ekspirimentet ble utført i et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger, University of Zurich og Southern Utah University, skriver Forskning.no.

De 600 ble vist to videovarianter av ulike fotballkamper. I den ene varianten var bildet skarpt slik at de lett kunne se om det var menn eller kvinner som spilte. I den andre varianten var bildet såpass skurrete at det ikke gikk an å identifisere kjønnet til spillerne.

Når respondentene ikke klarte å identifisere spillernes kjønn, rangerte de kvaliteten i spillet som lik. Men straks de forsto kjønnet til spillerne, rangerte de menns spill som bedre enn kvinnenes.

Å tro at menn spiller bedre fotball enn kvinner vitner om forutinntatthet og en stereotypi i forhold til kvinnefotballen, konkluderer førsteamanuensis Cornel Maria Nesseler.

– Når vi vet at det er menn som spiller, foretrekker vi å se på det, men når vi ikke vet hvem som spiller, er det ingen forskjell for oss. Det kan si noe om at vi som samfunn generelt undervurderer kvinneidrett, sier han.

Vi er opplært til å tro at herreidrett er bedre, dessuten er det herreidretten som preger nyhetsbildet, mener forskeren.

– Et eksempel er fra mitt eget hjemland Tyskland. Der er kvinner generelt bedre i fotball, men det er herrefotballen som blir vist på TV, sier han.

Ordbruken er totalt idiotisk. Tyskland har dessuten en enorm fotballhistorie på herresiden. Bayern München har vært blant de beste lagene i verden i mange tiår. Det tyske landslaget har vunnet VM fire ganger og EM tre ganger.

Det tyske kvinnelandslaget er kanskje et av de beste i verden. Men verdens beste kvinnelandslag har ingen sjanse mot et A-lag på fjerde nivå fra lille Norge. Det er flere eksempler på at kvinnelandslag har blitt knust av gutter under 16.

Dette har fysiske årsaker, selvsagt. Tempoet og styrken er én ting. Men også tekniske nivået. Pasningskvaliteten er på et latterlig lavt nivå, noe som ikke burde være så avhengig av fysikk.

Riktignok har kvinnefotballen utviklet seg mye, men det vi får levert i VM er på et særdeles lavt nivå.

Jeg er ingen motstander av kvinnefotball, har stor glede av at sporten vokser blant jenter. Men å sammenligne det med herrefotball er meningsløst.

De 600 respondentene i denne undersøkelsen fremstår som håndplukkede folk uten peiling på fotball i det hele tatt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.