Aalesunds trener Lars Bohinen oppdaget at også fotballtrenere må vokte sine ord ekstremt nøye i disse krenke-tider. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Det er fort gjort å «tråkke på en mine» i dagens politisk korrekte mediebilde. Det fikk fotballtrener Lars Bohinen erfare, da han sa noe som kunne oppfattes negativt om damefotball. Mer skal det ikke til før krenkingen er et faktum.

TV2 forteller om det noen åpenbart opplever på som en skandale, men som andre trolig vil trekke på skuldrene av.

Det var etter helgens kamp i eliteserien for herrer mellom Vålerenga og Ålesund, at en frustrert Aalesund-trener Bohinen kritiserte sitt eget lags innsats i målområdet – den såkalte boksen.

–Vi er kjerringer i boksen og det tror jeg vi må begynne å ta innover oss, uttalte Aalesund-treneren i et intervju med Eurosport.

Da var det alarmklokkene for «politisk ukorrekt uttalelse» begynte å kime rundt omkring. Det var tid for «sterke reaksjoner». De uteble ikke, ifølge TV2:

Kommentaren har satt flere sinn i kok. Sportslig leder i Stabæk Kvinner, Richard Jansen, synes det er synd at Bohinen valgte å uttrykke seg på den måten.

– Det er ikke det farligste som har blitt sagt i fotballen, og at det var Bohinen som sa det denne gangen er synd, for han er en mann med gode holdninger til kvinnefotballen. Jeg er mer opptatt av er sjargongen. Det er ikke heldig for produktet at menn med dårlige prestasjoner på fotballbanen blir stemplet som kvinner.

– Det er et forferdelig uttrykk, og det oser nedlatenhet av det», sier Jansen til TV 2.

Han får flettet inn noe om rasisme, det kan man som kjent score poeng på i de fleste sammenhenger:

–Vi hadde ikke blitt kvitt rasismen om vi trakk på skuldrene og sa at det var greit fordi ting ble sagt i kampens hete. Hadde Bohinen sagt at de så ut som en gjeng med afrikanere, hadde det vært ramaskrik, sier Jansen.

Selvsagt kom det mer. For her har jo noen våget å antyde at kvinner ikke er like gode som menn til å spille fotball. Det er strengt forbudt i 2020. Ett eneste ord er nok, så bryter lurvelevenet løs. I dette tilfellet var altså det utløsende ordet  «kjerringer».

Også talsmann-og styremedlem i Norsk Supporterallianse, Gjert Moldestad, reagerer på Bohinens utspill. (Han uttaler seg her som privatperson).

– Jeg reagerer fordi dette er noe man ofte hører i herrefotballen og det synes jeg ikke noe om, men jeg er ikke ute etter å ta Bohinen. Det er på tide å snakke om det som er en uting, sier Moldestad til TV 2.

Moldestad har mer på hjertet i sakens anledning, og sier videre til TV2:

Gjert Moldestad synes også det må jobbes mer med kvinnediskriminering i norsk fotball. Han reagerer også på hvorfor det ikke har blitt satt fokus på det tidligere.

– Man hører ofte «Du skyter som en jente, kjerringfotball, fotball er for mannfolk, kaster som en jente, osv» hvorfor skal man si sånt? Man sammenligner svake prestasjoner på banen med kvinner eller kvinnefotball, og det reagerer jeg på , sier Moldestad til TV 2.

Fordømmelsene fortsetter,  de står i kø:

Ingrid Marie Spord, som spiller for Idrettslaget Sandviken, synes det er merkelig at Bohinen ikke beklaget for sin kommentar.

– Det er et elendig uttrykk spør du meg. Jeg synes det er vanskelig å si hvorfor han velger å si noe slikt. Det er dårlig bruk av uttrykk. Men dessverre blir det brukt som skjellsord – som er spesielt negativt for kvinner, sier Spord til TV 2.

Selv tok Lars Bohinen det hele nokså rolig, hvilket antagelig bare bidrar til å skape enda mer temperatur hos de mange som ser dette som et grovt overtramp og en fornærmelse mot kvinner osv.

Til Nettavisen  sa han søndag:

–Folk må ikke være så sarte. Jeg orker ikke bry meg om sånne ting, litt takhøyde må det være. Folk blir jo krenka for ingenting i dagens samfunn. Folk må kutte ut, sa Bohinen til Nettavisen.

Det er foreløpig ikke satt opp noen Bohinen-statue noe sted, som kan rives ned og kastes i elven.

(Intervjuene er noe forkortet av Document). 

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.