Etter mange års kamp vant det amerikanske kvinnelandslaget i fotball frem. Nå innføres det likelønn i landslagsfotballen. Feminister jubler sikkert, men avgjørelsen kan slå tilbake på kvinnene selv.

Dette er første gang i historien at et fotballforbund innfører en slik regel for sine landslag, hevder USAs forbund selv på sine nettsider.

The United States Soccer Federation (USSF), the United States Women’s National Team Players Association (USWNTPA) and the United States National Soccer Team Players Association (USNSTPA) have agreed to terms of historic, first-of-their-kind collective bargaining agreements (CBAs) that achieve equal pay and set the global standard moving forward in international soccer.

Men Norge innførte likelønn blant landslagsspillere uansett kjønn i 2017 da landslagskapteinene Stefan Johansen og Maren Mjelde skrev under en avtale i London.

Avgjørelsen kommer etter langvarige krangler i retten. I februar ble det inngått et forlik, og nå er det klart at kvinnelige og mannlige landslagsspillere skal på identisk vederlag for landskamper og turneringer. I tillegg får kvinnene erstatning på tilsammen 24 millioner dollar, skrev New York Times. Kravet var på hele 66 millioner dollar.

Samtidig ønsker det amerikanske fotballforbundet at dette skal bli «den globale standarden» for internasjonal fotball.

Verdiskapning frakobles dermed fra vederlagene. For selv om det amerikanske kvinnelandslaget på papiret har hatt bedre resultater enn herrene, så er inntektene i herrefotball skyhøyt over tilsvarende for kvinnene. Det er flere TV-seere, bedre reklameavtaler og på verdensbasis rett og slett et langt mer verdifullt produkt.

En av de som har stått i front for kvinnelandslagets kamp er stjernen Megan Rapinoe. Hun er også kjent for å sørge for at kvinnelandslaget nektet å stille opp i Det hvite hus for å bli gratulert av presidenten.

Donald Trump was among those criticising the women, calling them «leftist maniacs» and «wokesters,» in particular Rapinoe, who he referred to as the «woman with the purple hair.»

Det ble også hevdet at hun tvang de andre spillerne på landslaget til å knele for Black Lives Matter.

Megan Rapinoe skal ha tvunget USAs fotballkvinner til å knele for BLM

Etter en mislykket OL-turnering i 2020 (avholdt i 2021) ble det antydet at den politiske aktivismen prioriteres framfor sportslige prestasjoner.

The US Women’s National Team has used its platform to forward a number of social causes, including race, gender and LGBT rights. The team has also been vocal in its fight to be paid the same as professional men’s soccer players.

Get woke, go broke. Kvinnene kan ende opp med svarteper. For siden det nå blir mer økonomisk attraktivt å spille på damelandslaget, kan fort flere av de kvinnelige spillerne bli erstattet av «kvinner».

Mannlige fotballspillere som ikke når helt opp vil ved å definere seg som kvinne lett utkonkurrere de ekte kvinnene. En ung, dyktig mannlig juniorspiller vil gå rett inn på kvinnelandslaget, og dermed kunne finansiere noe av studiene sine ved å spille noen landskamper i året.

Kvinnefotballen har vokst kraftig i USA de siste tiårene, og dette fører til økte inntekter. Men det må være en sammenheng mellom inntekter og lønninger. Equity, eller utfallslikhet, er ren kommunisme.

Trolig vil disse kravene spre seg rundt i den vestlige verden.

For å oppnå likelønn må man enten heve vederlagene til kvinnene til det samme nivået som de mannlige spillerne. Dette kan gå ut over breddefotballen, hvis ikke pampene i fotballforbundet er villige til å gi opp sine millionlønninger og banketter.

Alternativt kan man senke vederlaget til de mannlige landslagsspillerne. De fleste av disse klarer seg meget godt på det de tjener i sine respektive klubber. Men det er langt i fra sikkert at de dermed mener at fotballforbundene skal disponere pengene deres til å oppnå utfallslikhet.

Det det amerikanske forbundet har valgt, er en mellomløsning hvor man i prinsippet overfører inntekter herrelandslaget har skaffet og gir de til kvinnene.

 In a first-of-its-kind agreement, U.S. Soccer has agreed with both the USWNTPA and the USNSTPA to pool and share a portion of prize money paid for the teams’ participation in the 2022 Men’s World Cup (MWC) and the 2023 Women’s World Cup (WWC).

Det blir interessant å se om et slikt vedtak vil få konsekvenser for bransjer der kvinner typisk tjener mer enn menn, som blant annet modellbransjen. Jeg tviler, for å si det forsiktig.

Lise Klaveness hylles for talen i Doha, men er det fortjent?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.