Elbil under lading. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Det selges et økende antall elbiler også i Sverige. Men fremgangen kan bli kortvarig. For det viser seg at et stort flertall av kjøperne er alt annet enn fornøyde.

Sverige er et av få land der det har vært en markant økende andel elbiler. Salgstallene kan dog ikke måle seg helt med salget i Norge, som av uklare grunner er i en særstilling i elbilsammenheng.

Men uansett har de mange nye svenske elbileierne oppdaget at det ikke bare er fryd og gammen å ha en slik bil.

For man erfarer snart at begrepet «rekkeviddeangst» ikke har oppstått uten grunn. Dagens elbiler har rett og slett en rekkevidde som er kortere enn hva man var vant til i sine tidligere bensin- og dieselbiler.

Ikke bare er den kortere, den er så MYE kortere at mange snart angrer på sitt valg av elbil.

Samnytt skriver om saken.

En stor majoritet av landets elbilsägare är inte helt nöjda med sitt köp. I en ny undersökning uppger nio av tio att de är missnöjda med bilens räckvidd, skriver avisen innledningsvis.

Artikkelen fortsetter, og viser til en brukerundersøkelse:

Det är i en undersökning av Sifo beställd av laddboxtillverkaren Zaptec som visar att en klar majoritet av elbilsägare fortfarande upplever problem med laddning och räckvidd.

I undersökningen framgår att hela 90 procent av alla elbilsägare önskar att deras bilar tog sig längre på ett fulladdat batteri.

Dette gir bileierne helt nye bekymringer i hverdagen:

Samtidigt uppger drygt var fjärde att de oroas över räckvidden och alltid ser till att ladda sin elbil så fort tillfälle ges.

Ikke nok lademuligheter

Svenske elbileiere klager spesifikt over et for dårlig ladetilbud, og at det er mye plunder og heft med det å lade bilen:

Ytterligare en slutsats är att laddnätverket i Sverige fortfarande lämnar en del att önska då 83 procent uppger att de vill ha fler sådana. Drygt hälften anser också att man inte ska behöva en app för att kunna använda laddpunkterna.

Det kommer også frem at nettopp utfordringer knyttet til rekkevidde og lading er noe som i stor grad gjør at mange kvier seg for å følge politikernes oppfordringer til å gå over til elbil:

Bland bilister som inte har en laddbar bil anger 15 procent avståndet mellan laddpunkter som det främsta skälet till att man inte gått över till en sådan.

I 2022 utgjorde helelektriske biler ca. 50 prosent av nybilsalget i Sverige, ifølge Finansavisen.  Det anslås imidlertid at denne andelen av totalbilsalget vil synke noe, til ca. 40 prosent i 2023.

Les også:

Økende skepsis: Svensker vil ikke ha elbil

Sommerlesning! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.