Ungarns statsminister Viktor Orbán sa på sin årlige tale på den 32. Tusványos i Romania, at Kina er i ferd med å overta USAs globale lederposisjon:

– EU har avvist kristendommen, driver kampanje for LHBTQ og skifter ut egen befolkning. Nu begynner EU å kjenne seg isolert og redd i en verden der supermakt nummer én synker ned på annenplass. De store oppgavene fremover er å være fornuftig i store verdensanliggender, å bygge opp tillit og forbindelser i verdensøkonomien, ikke vike i EU-stridighetene, holde ut i intellektuelle konfrontasjoner og å forbli kompromissløs i nasjonale spørsmål.

USA må gi opp sin status

USA blir overgått av Kina og mister sin ledende posisjon:

– Dette vil ikke falle i god jord i Washington hvor de ønsker å sitte på toppen av verden for evig. Men verden står overfor en stor omfordeling av makt. 

Han advarte om at dette kan føre til større konflikter mellom Washington og Beijing om ikke USA aksepterer at landet ikke skal være ledende for alltid.

– Kina er blitt en produksjonsmakt og har overgått USA. Den industrielle revolusjon tok bare tre tiår i det asiatiske kraftsenteret mens den varte tre århundrer i Vesten. USA må si farvel til sin status som verdens eneste supermakt.

USAs verdier: – En fiendtlig ideologi 

I tillegg ler Beijing av de verdier Washington presenterer som «universelle»:

– Kina anser verdiene USA påtvinger verden som en fiendtlig ideologi, og det er sannheter i Beijings synspunkter.

– Utviklingen passer ikke et USA som streber efter å forbli på toppen av verden for alltid, men det eksisterer hverken evige vinnere eller evige tapere.

Verden må finne en ny balanse

Forsøk på å utfordre Washingtons hegemoni har ført til store konflikter i nyere historie og Orbán mener at et sammenstøt mellom de to supermaktene er sannsynlig.

– Men det er ikke uunngåelig. Verden må finne en ny balanse og de motsatte sider må anerkjenne hverandre som likeverdige og akseptere at det er to soler på himmelen.

Kollaps i Storbritannia, Frankrike og Italia

Viktor Orbán spådde også kollaps i Storbritannia, Frankrike og Italias økonomi.

– Hvis vi ser på IMFs liste der landene er rangert efter BNP, er Storbritannia, Italia og Frankrike ute av topp ti innen 2030. Tyskland som nu er på fjerdeplass, vil falle til tiende. 

«Vestlige verdier»

Dette er ifølge Orbán, virkeligheten i et EU som har avvist kristendommen, driver kampanje for LHBTQ og skifter ut sin egen befolkning. EU er som en aldrende boksemester: Viser frem sine medaljer, men tør ikke komme tilbake i ringen. EU kjenner seg isolert og redd:

– I begynnelsen av uken var det et toppmøte mellom EU og Latin-Amerika. Der kunne jeg med egne øyne og ører konstatere at de mest almindelige ord i de latinamerikanske lederes vokabular i møte med Europa, er «folkemord på urfolk», «slaveri» og «erstatning». Det er ikke underlig at EU føler seg isolert og redd, tilføyde han. 

Han la til at idag betyr «vestlige verdier» tre ting: Migrasjon, LHBTQ og krig.

– Disse verdiene trenger man ikke fremstille i et dårlig lys fordi de i seg selv er dårlige.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp den her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.