Foto: Gorm Kallestad / NTB

En regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe vil gi alle som bor i Norge én time advokathjelp finansiert av det offentlige.

En arbeidsgruppe oppnevnt at Støre-regjeringen overleverte nylig sine konklusjoner til Justis -og beredskapsdepartementet. Her anbefales det at alle som bor i Norge, skal få én time gratis advokathjelp finansiert av det offentlige.

Advokatfullmektig Ida Tønnessen i arbeidsgruppen forteller at de ikke har lagt noen begrensninger til at det kun skal være én time i året. Man er åpne for en mer omfattende hjelp.

– Det finnes mange med juridiske utfordringer som ikke har råd til å engasjere advokat. For folk med økonomiske problemer håper vi at ordningen kan bidra til at de får løst dem, sier Ida Tønnessen til FriFagbevegelse.

NTB melder om saken.

Forslaget går ut på at alle skal kunne få én times gratis rettslig bistand fra en advokat i nærheten av der de bor.

Advokaten skal være privatpraktiserende og skal få betalt for jobben. De foreslår også at det opprettes en nasjonal telefontjeneste og et digitalt tilbud som driftes av Kontoret for fri rettshjelp.

Målet er at flest mulig saker skal løses innen én time. Advokatene kan sende deg videre til riktig instans dersom dette ikke er mulig.

Kostnadene ved ordningen er beregnet til 176 millioner kroner i året.

– Målet er at den skal bli godt kjent i de enkelte kommunene og være et lavterskeltilbud for alle, sier Tønnessen.

Det er fortsatt noen ubesvarte spørsmål knyttet til forslaget. Eksempelvis er det uklart om det kun skal omfatte norske statsborgere, eller alle som bor/oppholder seg i landet.

Det er foreløpig heller ikke presisert om dette er noe man skal kunne få hvert eneste år, og hvordan det eventuelt skal prioriteres i saker/forespørsler dersom det blir flere saker enn det finnes ledig advokatkapasitet til.

Noe som imidlertid synes nokså åpenbart, er at en slik ordning vil være en gave til advokatstanden. Her blir det en flom av nye klienter med nye timer som skal faktureres til det offentlige.

Mange av henvendelsene om én times hjelp vil også resultere i videre arbeid for de aktuelle advokatene.

Derfor er det få som blir forbauset over at 76 prosent av landets allmennadvokater raskt har sagt seg villig til å delta i ordningen. Tallet vil ventelig øke når dette eventuelt blir innført.

Det er også sannsynlig at etater som NAV vil oppleve en kraftig økning i henvendelser fra publikum, og eventuelt deres advokater, i kjølvannet av ordningen.

For svært mange vil behovet for advokathjelp være synonymt med hjelp til å fremme ulike krav man mener å ha overfor NAV.

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.