NTB

Ordningen som gir voldtektsutsatte tre timer gratis hjelp fra advokat bør fjernes, mener utvalg. Det skaper reaksjoner hos jurister.

Forslaget svekker rettssikkerheten til en allerede sårbar gruppe, mener leder i Juristforbundet – Privat, Anders Schrøder Amundsen.

– Jeg synes det er smålig, sier han til NRK.

I dag har alle voldtektsutsatte rett til tre timer fri rettshjelp. Dette skal blant annet hjelpe den enkelte med å bestemme seg for om de skal anmelde saken til politiet eller ikke. Forslaget om å fjerne ordningen kommer fra Rettshjelpsutvalget , som ble satt ned av den forrige regjeringen, og la frem sin utredning i 2020.

Schrøder Amundsen mener at å fjerne retten til disse tre timene vil gjøre det verre for en gruppe som allerede har dårlig rettssikkerhet.

Ingebjørg Tønnessen ledet Rettshjelpsutvalget og hun skriver i en epost til NRK at anbefalingene utvalget har kommet med er «knyttet til helheten i den ordningen som foreslås».

– Det er viktig å understreke at utvalget ikke nødvendigvis står inne for alle enkeltelementer i forslaget dersom disse vurderes isolert fra resten, skriver hun.

Utvalget anbefaler samtidig at andre hjelpetilbud skal utvides. Krisesentre, overgrepsmottak og politiets støttesenter for kriminalitetsutsatte er tilbud som kan erstatte timene med gratis rettshjelp, ifølge utvalget.

 

Kjøp «Normløst» av Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.