Etter å ha blitt sviktet totalt av A-landslaget og så dypt skuffet over U21-landslaget må man jobbe seg nedover i alder. I dag spilte U19-landslaget sin åpningskamp i EM.

De møtte Hellas på en spesiell dag: For 19 år siden vant Hellas EM i fotball, da de slo Portugal i finalen på sistnevntes hjemmebane. En av fotballhistoriens største sensasjoner.

Norge startet kampen med sola i ryggen og kraftig medvind. Vinden skapte noen feilpasninger innledningsvis, men det norske laget tilpasset seg raskt, og dominerte fra første stund. Etter kun fem minutter kom scoringen. Atalanta-proffen Alwande Roaldsøy  styrte ballen enkelt inn etter et hjørnespark.

Etter 14 minutter plasserer Niklas Ødegård ballen i mål etter et indirekte frispark som Norge kanskje ikke burde vært tildelt. Målgivende kom fra Henrik Skogvold. 2-0 til de norske ungguttene etter under et kvarter.

I det 18. minutt øker Erik Flataker til 3-0. Den unge spissen gjør det bra på A-laget til Sogndal, men er opprinnelig fra Måløy. Headingen er perfekt plassert i riktig hjørne, en leksjon for A-landslagsspillere som Aleksander Sørloth.

Grekerne våkner litt etter 3-0, og skaper noen muligheter. Etter rundt 24 minutter er det kun tverrliggeren som hindrer gresk scoring, etter noen øyeblikk med uoppmerksomhet i den norske forsvarsrekka, som ellers fremsto strålende i første omgang. Dette var noe helt annet enn de midtstopperne på A- og U21-landslagene, som fremstår som like kreative, tekniske og bevegelige som tømmerstokker.

Etter 34 minutter redder vår keeper Magnus Rugland Ree (som spiller for Viking) oss fra gresk redusering med en kjapp reaksjonsredning.

Men kort tid etterpå scorer Lillestrøm-spilleren Henrik Skogvold, en nydelig prestasjon helt fra det elegante mottaket til den kliniske avslutningen. 4-0 til de norske ungguttene. Det er nesten så en gammel Strømmen-spiller tilgir at han spiller for den absolutte hovedfienden.

Etter 43 minutter setter Ødegård sin andre scoring for dagen, etter gode prestasjoner fra Skogvold. Det norske landslaget er nesten kjedelig overlegne mot et svakt Hellas, som tross alt var i EM-finalen for U19 i både 2005 og 2012, ifølge NRKs kommentator. Jeg må innrømme at jeg ikke har dette i hodet selv.

Med 5-0 til pause burde andre omgang bli en ren transportetappe. Men Norge viser seg nok en gang som en elendig fotballnasjon.

Hellas får en tidlig redusering, men det ser fortsatt trygt ut. Så smeller det virkelig rundt ti minutter før slutt. To greske mål endrer stillingen til 5-3, og da er det plutselig håp for grekerne.

Så kommer det nok en gresk scoring 4 minutter på overtid, og plutselig er stillingen 5-4! En total kollaps av det norske laget. Men heldigvis blåser dommeren av kort tid etter.

Tross alt klarte de tre poeng til slutt, vi får ta til takke med dette.

Konklusjonen er at første omgang var strålende, og andre omgang en ren katastrofe. Fredag møter de norske gutta Island, deretter avsluttes gruppespillet mot Spania i siste kamp.

Med tre poeng etter første kamp har det norske juniorlandslaget alle muligheter. Men da må de klare å holde konsentrasjonen i 90 minutter. Ellers blir det nok en fiasko for norsk fotball.

Norge har for øvrig aldri før gått videre fra gruppespillet i et EM for U19-lag.