Siden A-landslaget og U21-landslaget svikter totalt, har jeg fulgt U19-landslaget i årets EM-sluttspill. De norske unge guttene fortjener hyllest.

De norske ungguttene startet OK, men etter 7 minutter får Spania sin første store sjanse, og Spania presser videre.

Det norske laget reduseres i en periode til rene statister, og hver gang en nordmann vinner ballen leveres den rett tilbake til spanjolene. Slik kan man ikke vinne en fotballkamp.

Men siden Norge kun trengte å unngå tap, så var spansk småspill uten gjennombruddskraft en trøst.

Norge får en god mulighet etter 12 minutter, og viser plutselig bedre tendenser. Rett etterpå er spilleren Daniel Bassi  alene inne i straffefeltet, med flere norske spillere godt plassert foran mål,  men han hadde tydeligvis ikke forstått at kroppen inneholder to ben, så ballen forsvant over dødlinjen.

Oslo-gutten Bassi (18) har nylig signert for min favorittklubb Bodø/Glimt og er en talentfull spiller.

Spania spiller seg gjennom på høyresiden etter 18 minutter, men skuddet stanses enkelt av den norske keeperen Rugland Ree (fra selveste Viking). Men man får uansett følelsen av at Norge kommer til å tape denne kampen, selv mot et Spania som stilte med et tilnærmet B-lag, siden de allerede var garantert avansement til semifinalen.

Etter 22 minutter viser Bassi bedre kvaliteter, og rundlurer det spanske forsvaret, men innlegget rekker ikke frem. De norske guttene finner ny motivasjon, og hever seg betydelig.

Resten av omgangen er jevn, med få målsjanser. Men resultatet er perfekt for Norge, siden de er garantert semifinaleplass med uavgjort, eller med uavgjort i den andre kampen mellom Island og Hellas, som også er uten scoringer til pause. Så lenge Island ikke vinner den kampen så er Norge i semifinalen uansett resultat.

Etter en omgang ser man muligheter, men så har det norske laget vist elendig prestasjon i andre omgang så langt, som da de holdt på å rote bort en 5-0 ledelse mot Hellas, helt utilgivelig. I pausen tenker jeg at det største håpet er at Hellas unngår å tape.

Spania starter middelmådig etter pausen, men får en sjanse etter 58 minutter, uten større problemer for Rugland Ree. Varmen, som er på over 30 grader, fører til at det norske laget mister energi, og man kan skimte spillere som ser ut til å henge med hodet, slik NRKs kommentator påpeker. Så kommer det friske folk inn for å holde ut den siste halvtimen.

Lite skjer det neste kvarteret, men så bytter Spania inn en av stjernene, Akomach. Kommentatoren på NRK er bekymret.

Selv føler jeg meg nokså trygg på dette tidspunktet, siden Island må vinne med ett mål mer enn Norge taper med. Men 0-0 i begge kampene og et kvarter igjen ser det lyst ut for at juniorlandslaget skal kvalifisere seg for en semifinale i EM, noe som er første gang i historien.

Men Akomach skaper en sjanse etter 83 minutter, og corneren etterpå gir også det spanske laget en god mulighet. Samtidig rapporteres det at Island presser Hellas i den andre kampen.

Det norske laget virker utslitt, og Spania dominerer kampens avslutning. Det blir corner etterfulgt av en ny corner. Men keeperen Rugland Ree har fortsatt energi, og er en av våre beste spillere.

Kampen ender 0-0, og var selvsagt ingen festforestilling. Men det viktigste er følgende:

Unge norske fotballspillere skal spille semifinale i U19-EM! Motstander blir slik jeg forstår det Portugal. Lise Klaveness er vel fortsatt opptatt med Pride-feiringen.

Det norske laget10 må nok prestere bedre enn i dag for å komme til finalen. Men jeg gleder meg til semifinalen, og gleder meg over ungdommer som presterer på skyhøyt nivå.