17-åringen som er siktet for å ha fremstilt det svært giftige stoffet ricin i en leilighet på Bøler i Oslo, er norsk statsborger med russisk bakgrunn.

Gutten, som ble fengslet 9. juni, ble i dag løslatt fra varetekt fordi det ikke lenger foreligger bevisforspillelsesfare, opplyser politiadvokat Børge Enoksen til Document.

17-åringen ble pågrepet 8. juni etter at politiet hadde fått melding via AMK om at en tenåring følte seg uvel etter at han fikk et flytende stoff på armen.

Enoksen bekrefter at siktede er norsk statsborger, men ønsker ikke å svare på spørsmål om hans etniske bakgrunn eller landbakgrunn.

Etter hva Document erfarer har gutten én norsk forelder, og én russisk. Familien skal ha flyttet fra Russland til Norge for et par år siden. Den russiske forelderen skal ikke ha tilknytning til Tsjetsjenia.

Russer bombedømt i 2018

I 2017 ble en 17-årig tsjetsjener og russisk statsborger pågrepet for å ha laget en improvisert bombe i en leilighet på Grønland i Oslo. I 2018 ble han dømt til ti måneders betinget fengsel, og senere utvist til Russland. Politiets sikkerhetstjeneste uttrykte en særlig bekymring for den unge mannen og opplyste at han var radikalisert og sympatiserte med ISIL.

I desember i fjor returnerte tsjetsjeneren til Norge og ble pågrepet på Svinesund. Han søkte asyl i Norge, men fikk avslag. I mars ble han sendt ut av landet.

I 2021 dømte Oslo tingrett en 16-årig syrer til fem års fengsel for terrorforberedelser og deltakelse i terrororganisasjonen IS. 16-åringen planla et terrorangrep i Norge ved bruk av gift eller eksplosiver.

I retten innrømte 16-åringen at han forsøkte å lage nikotingift.

– Ikke terror

17-åringen som skal ha produsert ricin, er siktet etter straffelovens paragraf 239 om allmennfarlig forgiftning. Bestemmelsen har en strafferamme på 15 år. Uaktsom overtredelse straffes med fengsel inntil 6 år.

I avhør har han innrømmet å ha framstilt giften, men det er ingen grunn til å tro at han hadde tenkt å bruke den på allmennheten, sier Enoksen.

– Har politiet vurdert om forholdet kommer inn under terrorlovgivningen, eller andre paragrafer?

– Siktelsen for overtredelse av strl § 239 opprettholdes. Det er ikke grunnlag for å anvende terrorlovgivningen. Siktede har samarbeidet med politiet, men erkjenner ikke straffeskyld, sier Enoksen.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.