Saken er oppdatert kl 23:01!

– Bare fantasien setter grenser på hva stoffet kan brukes til. Her er det noen som har gjort noe som ikke har vært lurt og havnet i en knipe, sier innsatsleder Tore Barstad til VG, om giftstoffet som er påvist på Bøler torsdag kveld. Landets CBRNE-tjeneste er koblet inn, og PST er orientert.

Ifølge VG har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) hasteåpnet sitt laboratorium for å undersøke prøvene som er tatt i leiligheten på Bøler.

Det var den siktede tenåringsgutten som selv ringte etter helsehjelp, og politiet opplyser til VG at han har avgitt en enkel forklaring om sin befatning med stoffet, men politiet sier også at det er en del spørsmål han ikke har villet svare på:

Innsatslederen sier at så vidt han vet skal helsetilstanden til den siktede og de to andre som oppholdt seg i leiligheten være god.

– Nå er det slik at symptomer ikke nødvendigvis viser seg med én gang, så han behandles med tanke på det verste, understreker han.

Barstad forteller at politiet har snakket med den siktede, og sier at forklaringen som er gitt så langt er veldig begrenset.

– Han svarer på helt enkle, praktiske spørsmål som enhver kan svare på, men han er selvfølgelig også siktet i en sak og har rettigheter som blir ivaretatt, og han har valgt å ikke svare på en del spørsmål som vi tenker det er essensielt å få svar på. (VG

Ved 20:30-tiden sendte politiet ut en pressemelding Document ikke har fått tilgang til. Der skal politiet ha fått bekreftet at stoffet som ble funnet i en leilighet på Bøler torsdag ettermiddag, er akkurat så farlig som de fryktet.

Det bekrefter politiet i Oslo i en melding til pressen torsdag kveld.

– De tiltakene vi har igangsatt er i tråd med dette. Vi har god dialog med beboerne i blokken. Det vil starte et saneringsarbeide om litt. De nødvendige prosedyrene for dette vil bli fulgt, og estimert til cirka to timer, skriver politiet.

Politiet har ikke gått ut med hvilket stoff det er snakk om.

Ifølge NRK skal en tenåringsgutt ha følt seg uvel noen timer etter at han fikk et ukjent flytende stoff på armen. Politiet ble varslet om saken ved 16-tiden torsdag.

Innsatsleder Tore Barstad sier at politiet har fått svar på prøver «som er slik de har fryktet». (NTB)

Ifølge VG har politiet siktet den samme tenåringen som fikk stoffet på armen.

– Kan du si noe mer om hvilket stoff?

– Der står vi på samme plass vi gjorde. Vi ønsker ikke å gå ut med det. Stoffet det er gjort funn av er livsfarlig. Man kan dø av det, sier innsatsteleder på stedet, Tore Barstad.

En person er siktet i saken, og det er samme person som skal ha fått stoffet på seg. (VG)

Kl 22:52 rapporterer NTB at fellesarealene på Bøler nå er ferdig sanert og at beboerne rundt igjen kan bevege seg fritt:

Nødetatene er ferdige med saneringen i fellesarealene på Bøler etter gifthendelsen torsdag ettermiddag.

– Vi er ferdige med saneringen i fellesarealene. Det betyr at øvrige beboere og naboer kan bevege seg som normalt, sier operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæther i Oslo politidistrikt til NTB.

Leiligheten der stoffet ble funnet jobbes det fortsatt med torsdag kveld. (NTB)

Spekulasjoner

Politiet ønsker ikke å gå ut  med hvilket stoff de har gjort funn av, men i og med at Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin er aktivt med etterforskningen på funnstedet, er det utvilsomt snakk om et meget giftig stoff.

Den nasjonale behandlingstjenesten er etablert for å ivareta forebygging og håndtering av personskade knyttet til ulykker og uhell/hendelser med kjemiske stoffer (C – Chemical), biologiske agens (B – Biological), radioaktiv stråling (R – Radioactive), kjernefysisk stråling (N – Nuclear) og brannfarlige/eksplosive kjemikalier (E – Explosives).

Vi samarbeider faglig med Folkehelseinstituttet (Giftinformasjonen) og Strålevernet. Tjenesten arrangerer universitetskurs i CBRNE-medisin hvert år og driver utstrakt undervisning og kompetanseheving regionalt og lokalt i helsetjenesten. (CBRNE-tjenesten)

Document har ikke vært i kontakt med politiet, men folk med god bakgrunn fra Forsvaret hemmelige tjenester sier til Document at mye peker i retning av Ricin,

Ricin er et giftig protein som finnes i lakséroljeplantenRicinus communis. Hele planten er giftig, men frøene inneholder spesielt mye ricin. (Store medisinske leksikon).

Stoffets giftighet har gjort det til et middel som har tiltrukket en rekke terrorister opp gjennom årene. Mest kjent i så måte er «paraplydrapet» på den bulgarske dissidenten Georgi Markov i London i 1978. Også islamske terrorister har fattet interesse for stoffet. (Se egen sak nedenfor).

Setter i gang tiltak etter testsvar av svært giftig stoff i Oslo (VG)

Les også:

Ekstremt farlig gift beslaglagt i stor politiaksjon – etterforskes som terror

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.