Bruno Le Maire. Stillbilde: Coalition of Finance Ministers for Climate Action / YouTube.

Inflasjonen er på vei ned, men den vil ikke igjen bli så lav som før korona­krisen, og en av grunnene til det er «klima­overgangen», sier Frankrikes økonomi­minister Bruno Le Maire.

Den årlige prisstigningen i Frankrike sank fra 6,9 til 6,0 prosent fra april til mai, og ifølge den franske statsråden er landet i ferd med å «vinne den lange og vanskelige kampen» mot prisstiningen.

Le Maire er likevel i ferd med å forberede folk mentalt på «en ny makroøkonomisk situasjon», skriver Le Figaro.

Inflasjonen vil ikke returnere til det «svært lave» nivået eller sågar null, slik situasjonen var før covid 19-pandemien, advarer Bruno Le Maire mandag.

Dette skyldes «to svært strukturelle grunner», forklarer statsråden. «For det første har vi bestemt oss for å flytte verdikjeder tilbake til Frankrike, og det er dyrere å produsere batterier i Frankrike enn å importere dem fra Kina, så det har en strukturell inflatorisk effekt», forklarer han.

«Den andre grunnen er klimaovergangen. Den har en kostnad og vil påvirke prisene i årene som kommer», tilføyer Bruno Le Maire.

Den franske økonomiministeren ser med andre ord for seg en varig høyere prisstigning enn den som var inntil for få år siden, og en av grunnene er skyldes altså klimapolitikken.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.