Bruno Le Maire under en pressekonferanse i Paris den 7. februar 2022. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

De kraftig økte energiprisene gir Frankrike store skatteinntekter, men istedenfor å støtte forbrukerne må inntektene brukes til å investere massivt i det «grønne skiftet», sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Le Maire er rede til å avvike fra den franske statsadministrasjonens prinsipp om ikke å øremerke skatteinntekter vil bestemte formål, og dermed la inntektene fra skatter og avgifter på fossile brensler kanaliseres til utbygging av fornybar energi, opplyser Le Figaro.

Den franske statsråden, som sammenligner situasjonen i øyeblikket med det økonomiske sjokket som følge av oljekrisen i 1973, mener at dette er den rette strategien for å redusere Europas avhengighet av russisk gass, og på sikt bli en energiuavhengig verdensdel.

Uttalelsene fra Le Maire kom onsdag morgen, da statsråden minnet om at den franske staten har gitt forbrukerne betydelige kompensasjoner for økte energipriser, men at disse tiltakene er svært dyre og må begrenses, for i stedet å prioritere investeringene i fornybarbransjen.

Staten må være den største investoren i det grønne skiftet, og ifølge Le Maire trengs det finansielle muskler til å beskytte de mest utsatte selskapene.

«Vi kunne ha fortalt franskmennene at vi vil kompensere for hele økningen, men det ville ha vært uansvarlig», sa Le Maire, som også inviterer de europeiske partnerne til å reflektere alvorlig over saken.

Den franske finansministerens utspill reiser spørsmål om hvorvidt den norske regjeringen også overveier å bruke den samme strategien til å finansiere fornybarbransjen.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.