Fra Thyssenkrupps stålfabrikk i Duisburg. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Den årlige veksten i produsentprisene i tysk industri, som måles med den såkalte PPI-indeksen, var på hele 25,9 prosent i februar. Det går frem av tall fra Statistisches Bundesamt, Tysklands offisielle statistikkbyrå, som er omtalt i Die Welt.

Økningen i produsentprisene sist måned var den største siden registreringen begynte i 1949, skriver den tyske avisens økonomiredaktør Holger Zschäpitz på Twitter.

Det er fremfor alt energiprisene som bidrar til de økte utgiftene for næringslivet i Tyskland, opplyser Zschäpitz.

Den dramatiske økningen i det tyske næringslivets utgifter er å betrakte som et forvarsel om betydelige prisstigninger også for forbrukerne. De to størrelsene er statistisk korrelert, selv om utslagene er større for bedriftene enn for forbrukerne:

Grafikk: Die Welt.

Mange økonomer tar det for gitt at inflasjonen i Tyskland snart vil gjenspeile den store økningen i produsentprisene. En inflasjon på sju prosent i mars kan ikke utelukkes, sier sjefsstrateg Stefan Kreuzkamp i det tyske investeringsselskaet DWS til Die Welt. Det ville være en høyere prisstigning enn nesten hele Tysklands befolkning har egne minner om.

Den senere tidens prisøkning kan utvilsomt tilskrives Russlands invasjon av Ukraina, som har sådd tvil om Tysklands energisikkerhet og økt prisene på fremtidig levering av olje og gass på energibørsene.

Data fra Bloomberg viser imidlertid at økningen i PPI-indeksen allerede hadde vokst jevnt og trutt før Russlands invasjon av Ukraina:

Grafikk: Bloomberg.

Det at økningen i PPI-indeksen begynner allerede ved inngangen til 2021, reiser spørsmålet om hvilken rolle det «grønne skiftet» spiller for det tyske næringslivets utgifter. Prisveksten ser ut til å ha vært energirelatert også før Ukraina-krigen.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.