Mer enn 300 migranter har satt opp en teltleir utenfor rådhuset i Paris for å protestere mot vanskelige livsforhold den 25. juni 2021. Foto: Lewis Joly / AP / NTB.

Hvis høyresiden vinner parlaments­valget i Frankrike i 2022, må det snarest holdes en folke­avstemning om innvandringen, krever representanter for Republikanerne (LR) i den franske nasjonal­forsamlingen.

Blant dem som stiller seg bak kravet, er Éric Ciotti, som representerer LR i det sørøstlige departementet Alpes-Maritimes på grensen til Italia, og Annie Genevar, som er valgt inn for LR i det østlige departementet Doubs, som grenser til Sveits. Også Republikanernes leder i Senatet, Bruno Retailleau, er enig.

At det behøves gjennom­gripende endringer i innvandrings­politikken for å gjenopprette kontroll, er nå hevet over diskusjon på den franske høyresiden, skriver Le Figaro.

Men hvorfor skulle en folke­avstemning tvinge seg frem? «Det er nødvendig av to grunner, én demokratisk og én praktisk», sier Bruno Retailleau. «For det første er det ikke noe fenomen som har påvirket det franske samfunnet mer de siste førti årene uten at franskmennene har hatt sjansen til å si sitt om saken. Men det kreves også makt for å overvinne de konstusjonelle hindringene som ofte er gjenstand for dommeres skjønn, slik vi så nylig med drapet på fader Olivier Maire. Det ble begått av en person som tre ganger fikk pålegg om å forlate Frankrike som straks ble opphevet», fremhever LR-senatoren fra departementet Vendée.

Drapet på den katolske presten i august har satt ny fart i debatten om asylretten i Frankrike, ikke minst i lys av en gryende erkjennelse av at ukontrollert innvandring svekker sikkerheten og sammenhengs­kraften i det franske samfunnet. To millioner mennesker har innvandret bare siden 2017, og det er ikke holdbart, bemerker Ciotti.

For Republikanerne er innvandrings­saken blitt et spørsmål om nasjonal suverenitet som krever endringer i grunnloven med sikte på å gjenopprette et reelt folkestyre, herunder også retten til å bestemme hvem som skal ønskes velkommen på fransk jord.

Les Républicains (LR) har i øyeblikket den nest største gruppen i Frankrikes nasjonal­forsamling. Størst er La République En Marche! (LREM), som er bygget rundt president Emmanuel Macron.

Det neste parlaments­valget i Frankrike holdes i juni 2022, og vil uunngåelig bli kraftig påvirket av utfallet av president­valget i april, der innvandrings­spørsmål også ventes å stå sentralt.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂