Nytt

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, til venstre, og EU-kommissær Phil Hogan i Paris 7. januar, 2020. AP Photo/Michel Euler/NTB scanpix

Frankrike varsler mottiltak med full støtte fra EU hvis USA innfører straffetoll som svar på Frankrikes skattlegging av IT-giganter som Facebook og Google.

– EU-kommisjonen vil stå sammen med Frankrike, forsikret EUs handelskommissær Phil Hogan tirsdag.

Han kommenterte situasjonen da han møtte den franske finansministeren Bruno Le Maire i Paris.

Bakgrunnen for konflikten er at Frankrike har innført en egen skatt på digitale tjenester levert av store IT-selskaper. De største og mest kjente av disse selskapene er amerikanske, og de betaler svært lite skatt i mange av landene hvor de selger annonser og samler inn data om brukerne.

Den nye skatten har fått USA til å true med høye tollsatser på franske varer som champagne, ost og vesker.

Blir de varslede tollsatsene på opptil 100 prosent innført, vil Frankrike bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) og vurdere mottiltak.

– Denne handelskrigen er ikke i noens interesse, sier Bruno Le Maire, som oppfordrer USA til å droppe planene om straffetoll.

Forhandlinger om saken pågår i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Ifølge Le Maire har Frankrike og USA gitt seg selv 15 dager til å løse striden.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.