EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker taler i EU-parlamentet i Strasbourg den 30. mai 2018. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix.

 

EU trosser advarslene fra USA, fremmer mottiltak mot ekstratollen på stål og aluminium og går til tvistesak i WTO. En handelskrig er på trappene.

– Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Tollsatsene på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på aluminium trådte i kraft for Norges del allerede 23. mars. EU, Canada og Mexico fikk midlertidig unntak fra ekstratollen, men unntaket utløper ved midnatt i Washington, klokken 6 fredag norsk tid.

Advarte EU
USAs handelsminister Wilbur Ross sier det var framgang i forhandlingene med EU, men ikke i en slik grad at amerikanerne ville gjøre unntaket fra ekstratollen permanent.

Han advarer nå EU mot å treffe mottiltak mot metalltollen og sier unionen da vil være ansvarlig for en opptrapping.

– Vi ønsker ikke å starte en handelskrig. Hvis det skjer en opptrapping, skjer det fordi EU har besluttet å svare, sier Ross i et intervju med den franske avisen Le Figaro.

Trosset advarsler
Ingenting tyder på at de amerikanske advarslene blir lyttet til.

– I dag er en dårlig dag for verdenshandelen, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström etter at forhandlingene med USA brøt sammen.

– USA har under disse samtalene prøvd å bruke trussel om handelsrestriksjoner som vektstang for å oppnå innrømmelser fra EU. Det er ikke slik vi gjør forretninger, og slett ikke slik det skal være mellom langvarige partnere, venner og allierte, sier Malmström.

WTO-tvist
EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker varsler mottiltak.

– USA etterlater oss ikke annet valg enn å gå videre til Verdens handelsorganisasjon (WTO) og til å innføre toll på en rekke importerte varer fra USA, sa han.

EU har allerede klar en liste over mangfoldige amerikanske produkter som kan bli ilagt toll, som sigaretter, bourbon, peanøttsmør, tranebær og appelsinjus. En oppdatert liste skulle ifølge EU offentliggjøres senere torsdag.

– Grumsete juss
NUPI-forsker Arne Melchior sier til NTB at det er paradoksalt at USA pålegger nære allierte ekstratoll og viser til sikkerhetspolitiske hensyn.

– Dette er grumsete juridisk farvann i WTO-systemet, samtidig som det er et faresignal at nære allierte ikke klarer å løse en handelskonflikt, som nå kan bli kraftig trappet opp, sier han.

Ifølge utenriksministeren er det ingen endelige avklaringer for Norges del.

– Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak EU innfører for å beskytte det europeiske markedet, sier Søreide.

Sterke reaksjoner
– Frankrike misliker disse urettferdige og uforsvarlige tiltakene, sier landets viseutenriksminister Jean-Baptiste Lemoyne.

– Verdenshandelen er ikke en duell ved O.K. Corral, sa økonomiminister Bruno Le Maire tidligere på dagen.

Også fra Tyskland er reaksjonene sterke.

– Handelskriger har ingen vinnere. Vårt svar til «Amerika først», kan bare være «Et forent Europa», sier den tyske utenriksministeren Heiko Maas.

Statsminister Angela Merkel slår på sin side fast at ekstratollen rett og slett er ulovlig.

(©NTB)