Babu Katembo jobber for Afrikan Rising In Solidarity and Empowerment (ARISE), og han er særdeles kritisk til at afrikanere i Norge ikke får være med på å bestemme Norges politikk overfor Afrika.

Han spør seg hvordan Norsk Utenrikspolitisk institutt (Nupi) og Utenriksdepartementet kunne finne på å invitere til «innspills møte om ny norsk Afrika strategi» uten afrikanere?

«Ut ifra sammensetning av paneldeltakere, skulle man tro Norge er et land uten en betydelig andel av befolkningen med afrikansk opprinnelse», skriver Katembo i Utrop.

Han trekker en heller usmakelig sammenligning:

«Det Nupi og Utenriksdepartementet gjorde, minnet oss om Berlinkonferansen, hvor europeiske statsledere (alle menn) samlet seg i Berlin og snakket sammen om hvordan de skulle dele Afrika mellom seg, uten at en eneste afrikaner ble invitert», skriver Katembo, som knaller til mot Oslos byrådsleder:

«Vi ble derfor ikke så overrasket da Raymond Johansen (en «hvit mann som pusher femti», som enkelte kanskje – med rette – ville si) tok ordet først og snakket til oss som om vi var små barn.»

BRICS-landene tar mål av seg til å utfordre Vesten

Katembo lot seg provosere av det han oppfattet som en valgkamptale av Johansen.

«Jeg ble provosert av å høre Johansen si at «valgdeltakelse blant innvandrere må opp», og dette ifølge han selv «vil bidra til at den afrikanske diaspora får mulighet til å påvirke utenrikspolitikk i Norge.»

Katembo skriver ironisk at «selvfølgelig vet Raymond Johansen hva som er best for hele den norsk-afrikanske befolkningen», og han er spesielt forbannet over at byrådslederen sa at «Afrikas ressurser er en forbannelse, mens Norges olje og gass er en velsignelse».

«Afrikas forbannelse har vært, og fortsetter å være, vestens grådighet, paternalisme, imperialisme, kolonialisme og kapitalisme», raser Katembo, som selv altså er bosatt i Norge.

Men hvis Katembos kritikk mot Johansen var hard, så blekner den i forhold til den han gir mannen som har fått ansvar for å utarbeide Norges nye Afrika-strategi, statssekretær Erling Rimestad:

«Så tok selvfølgelig en annen hvit mann (som også kanskje «pusher femti») ordet og minnet oss om at Norge er et land som har «troverdighet», og dette er selvfølgelig fordi Norge ikke har en kolonihistorie. Hvordan kan et land som var med på å slippe over 588 bomber i Libya og utløste en av de største humanitære katastrofene i nyere tid ha noe som helst troverdighet i Afrika?», spør afrikaneren.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.