I hardt vær: Tidligere statsminister i Storbritannia, Boris Johnson. Foto: AP Photo/Matt Dunham, File

Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson villedet gjentatte ganger parlamentet om partygate-saken, hevdes det i  en ny granskningsrapport. Johnson selv kaller påstandene «tøv».

Den såkalte partygate-affæren ble en tung belastning for tidligere statsminister Boris Johnson, og det later til å ikke være over enda.

For nå er det lagt frem en granskningsrapport som er sterkt kritisk til Johnsons opptreden i forbindelse med saken.

Rapporten ble presentert torsdag formiddag, nesten en uke etter at Johnson trakk seg som parlamentsmedlem.

Han trakk seg etter å ha fått beskjed fra parlamentskomiteen som gransket ham om hva han hadde i vente.

Komiteen har sett på om Johnson løy til parlamentsmedlemmene om den såkalte partygate-saken, som omhandlet festing blant politikere, blant annet i statsministerboligen, mens Storbritannia var under strenge koronarestriksjoner.

Johnson har beklaget festingen og har tidligere også blitt bøtelagt for sin deltakelse. Men han slapp altså ikke unna med det.

NTB-Reuters melder om saken.

Forakt

I tillegg til å ha villedet parlamentet ved flere anledninger om saken, har Johnson også vist ytterligere forakt i oppførselen sin i forrige uke ved å komme med kraftige anklager mot komiteen, og med det undergrave den demokratiske prosessen, heter det i rapporten.

– Vi har konkludert med at Johnson har begått en alvorlig ringeakt ved å bevisst villede parlamentet. Det er desto mer alvorlig da handlingen ble begått av statsministeren. Det er ingen presedens for at en statsminister har blitt ansett for å bevisst ha villedet parlamentet, skriver komiteen.

– Han villedet parlamentet i en sak med stor betydning både for parlamentsmedlemmene og for offentligheten, og han gjorde det gjentatte ganger.

– Tøv, sier Johnson selv

Funnene i rapporten ville ha ført til en anbefaling til parlamentsmedlemmene om å suspendere Johnson i 90 dager – men det er ikke lenger aktuelt da Johnson trakk seg som parlamentariker forrige fredag.

I en kommentar til rapporten sier Johnson torsdag at funnene er tøv og løgn, og han anklager igjen komitémedlemmene for å ha en vendetta mot ham.

Han har tidligere også kalt granskingen for en heksejakt, og han har anklaget komiteen for forutinntatthet.

En del vil hevde at denne typen kritiske granskninger av politikere har en tendens til å bli mer omfattende og mer negativt ladde jo lenger bort fra venstresiden de aktuelle politikere befinner seg. Ikke minst gjelder dette hvordan pressen omtaler det hele.

Les også: 

Står Boris Johnson for fall?

/>Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.