
Boris Johnson snakker med CNN-ankeret Richard Quest under World Governments Summit i Dubai den 12. februar 2025. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB.
Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson har begynt å kjede seg over livet utenfor Westminster, og avhengig av utviklingen for de konservative avventer han et mulig comeback, sier venner av ham til The Telegraph.
Det sies at han «følger med og venter» på hvordan toryenes skjebne utfolder seg «for å se om ting faller ned i fanget hans».
Johnson, som var en forkjemper for Storbritannias utmeldelse av EU i 2016, og siden leverte Brexit mens han var statsminister fra 2019 til 2022, måtte gå av på grunn av tillitsbrudd blant annet som følge av den såkalte Partygate-skandalen fra koronatiden.
Men nå later det altså til at Johnson, som sies å mene at han har mye ugjort, tenker at det er tilgitt nå.
I mellomtiden ligger han ikke på latsiden:
[De]t har blitt lagt merke til at Johnson ser ut til å holde seg direkte involvert i politikk og internasjonale anliggender bak kulissene, noe som har fått noen av hans gamle politiske fortrolige til å heve øyenbrynene.
Den tidligere statsministeren deltar på sikkerhetskonferansen i München, som startet fredag, der vestlige forsvars- og sikkerhetsledere skal diskutere Ukrainas fremtid.
The Telegraph forstår at Johnson har hatt flere samtaler med Donald Trump siden han vant presidentvalget i USA. Han snakker også fortsatt med Volodymyr Zelenskij, Ukrainas president.
Johnson har vært hardliner mot Russland i Ukraina-krigen, mens Trump har en mer realpolitisk linje. Har de to kommet overens på det punktet?
Et annet sentralt spørsmål er om de konservative har noen sjanse til å hamle opp med Nigel Farage:
Toryene ligger for tiden på tredjeplass på meningsmålingene, med et gjennomsnitt på 21 prosent. Reform, med Nigel Farage i spissen, ligger på topp med 27 prosent, mens Labour ligger på andreplass med 25 prosent.
Sist gang mange toryer følte at de sto overfor en eksistensiell trussel fra et Farage-ledet parti på høyresiden – Brexit Party i 2019 – avsatte de sin leder og valgte Johnson i stedet.
Johnson inngikk deretter en pakt med Farage i parlamentsvalget som fulgte, der Brexit Party-kandidater ikke stilte mot sittende Tory-parlamentarikere for å sikre brexit, noe som hjalp de konservative til å vinne et betydelig flertall i Underhuset.
Pønsker Johnson på noe lignende i neste runde?
En av Telegraphs kilder mener sirkushesten Boris kjenner duften av sagmugg:
En av Johnsons tidligere statsråder, som fortsatt har kontakt med den tidligere statsministeren, sier «Jeg har alltid trodd at han vil prøve å komme tilbake. Det er en uavsluttet sak.»
«Helten hans er Churchill. Churchill gjorde det. Han er fortsatt ung nok til å gjøre det. Han er yngre enn Theresa [May] var da hun var statsminister.»
Kilden legger til: «Hvis Reform fortsetter å gå slik de gjør på meningsmålingene, kommer det til å bli utrolig smertefullt. Enten i år eller neste år mistenker jeg at kollegene vil begynne å bli mer nervøse. De vil begynne å lete etter en «Ave Maria». Når partiet leter etter en Ave Maria, har de en tendens til å se på Boris.»
Boris Johnson har i yngre dager jobbet for The Telegraph, og den engelske avisen vinkler saken om ham på en overveiende positiv måte.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.