NTB

Styringsrenta i USA blir stående på stedet hvil. Det er første gang på over et år at renta ikke endres.

Styringsrenta er blitt hevet ti ganger på rad, men på rentemøtet onsdag besluttet USAs sentralbank å la renta være uendret.

Styringsrenta i USA er på mellom 5 og 5,25 prosent. Sentralbanken opplyser at den holder renta uendret fordi det er behov for å vurdere informasjonen fra forskjellige økonomiske oppdatering og hvordan de påvirker pengepolitikken.

Sentralbanken tror imidlertid at det ikke er slutt på renteøkningene for denne gang. Den spår to mindre økninger seinere i 2023 og en rentetopp på 5,5 til 5,75 prosent.

Renta er blitt økt flere ganger for å få prisveksten under kontroll. Sentralbanken sier det fortsatt er et mål om å få en prisvekst på rundt 2 prosent. Det amerikanske arbeidsdepartementets tall viser at prisveksten falt til drøyt 4 prosent i mai.

Enkelte økonomer i sentralbanken tror at renta må opp på over 6 prosent for å klare å nå inflasjonsmålet, mens det store flertallet ser for seg at det holder å nå opp til 5,75 prosent.

Det er ventet at det kan bli en renteøkning allerede om en måned. Sentralbankens beskjed om at det kan bli aktuelt å øke renta to ganger til i år, kom overraskende på mange.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.