Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin anmoder lokale myndigheter om å forby alle arrangementer og protester organisert av «ytre høyre», det vil si organisasjoner som motsetter seg masseinnvandring og/eller forsvarer konservative verdier. 

– Vekke Europas slumrende samvittighet

Sist helg ble seks «høyreekstreme» arrangementer forbudt bare i Paris. Et av dem var et symposium organisert av Institut Iliade med formål å hedre historikeren Dominique Venners minne. For ti år siden gikk han inn i katedralen Notre-Dame de Paris og «ofret» sitt eget liv. 

Han ønsket å «bryte med den sløvhet som overvelder oss» og «vekke Europas slumrende samvittighet». Hans budskap ble bekjentgjort efter hans død:

– Jeg gjør opprør mot skjebnen. Jeg protesterer mot sjelens giftstoffer og invasive individers ønske om å ødelegge vår identitets forankring. Det står om familien, det intime grunnlag for den europeiske flere tusen år gamle sivilisasjon.

Ett av de seks «høyreekstreme» arrangementene ble tillatt efter at en domstol avgjorde at det ikke var høyreekstemt nok til å forbys. Det gjaldt den årlige feiringen annen søndag i mai av Jomfruen av Orléans, det franske nasjonalsymbolet og den katolske helgen Jeanne d’Arc. Arrangementet ble som alltid gjennomført uten å forulempe offentlig ro og orden.

Arrangørene av Iliade-instituttets symposium ble informert om forbudet ​​mindre enn 24 timer før arrangement, og det var dermed umulig for dem å få saken prøvd av en domstol. Da deltagerne ankom Iliade-instituttet ble de møtt av politisperringer.

Kunne komme til å krenke noen

Paris’ politiprefekt grunnga sin avgjørelse med at arrangementet kunne krenke borgernes rettigheter:

– Det er alvorlig risiko for at det i anledning denne hyllesten vil bli fremsatt uttalelser som oppfordrer til hat og diskriminering av en gruppe mennesker på grunn av deres opprinnelse eller tilhørsforhold til en etnisk gruppe, nasjon eller religion (…), uttalelser som stiller spørsmål ved den nasjonale samhørighet og de prinsipper som er nedfelt i erklæringen om menneskets og borgernes rettigheter.

Preventiv sensur

Det er dette preventiv sensur handler om: Det er ikke sagt eller gjort noe som er ulovlig, men hvem vet, det kan komme til å skje og derfor forbys arrangementet. 

Denne formen for sensur ble avskaffet da Frankrike vedtok loven om pressefrihet i 1881 og har før Macron kun vært gjeninnført i krigstider.

Tidligere medlem av Europaparlamentet Jean-Yves Le Gallou, sier at dette reflekterer en bred politisk tendens: 

– Regjeringen er svekket av at den fører en politikk som strider mot det franske folks vilje. Dette gjelder i særlig grad to områder: Den massive immigrasjonen som nu også blir distribuert utover landsbygda, og begrensningen av privat eiendomsrett for å skaffe arealer til utbygging av vindkraft. De politiske lederne sitter ribbet tilbake og tyr til det jeg kaller «den totalitære knipetangsmanøvren»: Massiv propaganda, direkte sensur og sensur gjennom trusler. 

Frankrike: Nødutstyr installeres i kirker for å motvirke islamsk terror

 

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.