Opptøyer rammet enda en gang Frankrike etter at Marokko slo Portugal i verdensmesterskapet i fotball, men det kan være rene forpostfektninger i forhold til hva som kan komme onsdag.

Folk tok til i gatene lørdag kveld etter Marokkos 1–0-seier over Portugal. Den største samlingen så vi antagelig på Champs-Élysées i Paris der 20.000 mennesker feiret i noe som etterhvert utviklet seg til gatekamper.

På sosiale medier sees «festlystne» folkemengder kaste mursten, flasker og fyrverkeri mot politiet. Politiet svarte med utrykningskjøretøy, batonger og tåregass.

Le Parisien rapporterer at 1220 politifolk ble mobilisert i hovedstadens gater. På kvelden ble flere hovedveier inn til Paris stengt.

Marokkansk seier betyr vold

Marokko skal etter seieren mot Portugal til semifinalen. Frankrike slo England og det betyr at Frankrike og Marokko møter hverandre.  

Voldsscenene som oppstår når Marokko vinner en VM-kamp, har rammet Europa fire ganger nu. Det som skjedde etter en kamp som ikke en gang involverte Frankrike, vekker frykt for en eksplosiv sikkerhetssituasjon. 

Det franske landslaget skal spille mot Marokko imorgen onsdag 14. desember klokken 19 vesteuropeisk tid. Politiet ser mønsteret og forbereder seg på opptøyer.

Allahs eget lag

Frankrike har en enorm marokkansk befolkning, tall fra 2018 antyder at mer enn 1,8 millioner maurere bor i Frankrike. De som er innvilget fransk statsborgerskap er ikke inkludert i tallet. 

I tillegg har Frankrike Europas største muslimske befolkning – for dem har kampen på fotballbanen antatt noe mer enn en kulturell og nasjonal betydning: Det marokkanske landslaget er symbolsk blitt Allahs eget lag. 

Generelt fiendskap overfor Frankrike

Le Parisien beskriver hvordan den muslimske verden har omfavnet det marokkanske teamet som sitt eget; hvordan «Qatar ble forelsket i Marokko, muslimenes fotballag i verden».

Ovenpå det hele føler marokkanere et generelt fiendskap overfor sin gamle kolonimakt.

«Ekspert» på islamofobi

Khaled Beydoun er professor i jus ved Wayne State University i Detroit og «ekspert» på islamofobi og borgerrettigheter. Han skriver at Marokko representerer et globalt trossamfunn: 

– Marokko spiller ikke lenger for en nasjon på den nordvestlige kysten av Afrika, de representerer et globalt trossamfunn. (…) Det var fra start til slutt en åndelig opplevelse. Tusenvis av marokkanske fans ba inne på stadion sammen med milliarder av muslimske supportere i Paris, Rabat, Spania.

– En integrert muslimsk monolitt av menn

Hva integrering angår fremsto det marokkanske landslaget ifølge Beydoun, som «en integrert muslimsk monolitt av menn» oppvokst i Spania, Nederland og Belgia, Casablanca og Marrakesh. Fotballspilleren Abdelhamid Sabiri som er oppvokst i Madrid, kunne valgt Spania. Han valgte Marokko.

Beydoun sier at Marokko «tok ned tre europeiske koloniherrer på ti dager» og med seier over Frankrike vil de overalt «vinne hjertene til tidligere koloniserte mennesker».

– Historiens revansj

Politikeren Damien Rieu som tilhører det franske partiet Reconquête, svarte Beydoun i en tweet: 

– Der vi ser en enkel fotballkamp, ​​ser de historiens revansj. Rieu fortsatte: – Det er paradoksalt at Marokko, Algerie og Tunisia fremstiller seg selv som ofre for koloniseringen. Deres forfedre koloniserte Spania og en del av Frankrike i århundrer og nu tar de demografisk kontroll over hele deler av Europa.

– VM-scenen kuratert av Qatar, har muliggjort en ny motstand der muslimsk identitet står høyt, stolt og seirende i sentrum av verdensscenen.

Bakgrunnen for historiens revansj

Maurernes erobring av Den iberiske halvøy varte i nesten 800 år før de ble fordrevet av de kristne.

De siste tiårenes forskning har belyst nordafrikanernes handel med europeiske slaver. I århundreder raidet nordafrikanske pirater kystene av Europa. De fokuserte på kvinner som de tok til seksuelt slaveri. Mennene ble i stor grad kastrert om de ikke konverterte.

Omkring 1,25 millioner europeiske kvinner ble solgt som slaver, ifølge den amerikanske historikeren Robert Davis. Handelen med europeiske slaver tok ikke slutt før europeiske nasjoner nedkjempet piratene på Barbarkysten tidlig på 1800-tallet, og Frankrike kolonialiserte store nordafrikanske områder.

Dette er bakgrunnen for maurernes revansj.

Oppdatering tirsdag 13.12 kl. 19.15:

Tilsammen blir det mobilisert 10.000 politifolk. I Paris og i indre forsteder vil det bli satt inn 5000 politi. Champs-Élysées vil være åpen for trafikk, men en stor del av portene til ringvejen rundt Paris vil sannsynligvis være lukket fra kl. 18.30. Flere metro- og lokale ekspresstog-stasjoner (RER) vil bli lukket.

70 mobile gendarmerienheter er innkalt over hele landet og opprørspolitiet CRS er forsterket med 5000 menn. Det vil bli organisert «besøksoperasjoner» i kjellere og på hustak for å beslaglegge fyrverkeri og andre farlige gjenstander. Myndighetene vet at de ikke kan begå feil. Le Figaro

Oppdatering onsdag 14.12 kl. 17.50:

Marokko var aldri kolonialisert av Frankrike. Fransk Marokko var et protektorat fra 1912 til 1956. Det omfattet det meste av Marokko med unntak av områder helt i nord og syd som var spansk protektorat. Et protektorat skiller seg fra biland og kolonier fordi det beholder sin suverenitet (oftest kun i navnet).

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.