I Argentinas hovedstad Buenos Aires bor stadig flere fattige på gatene. Foto: (AP Photo/Natacha Pisarenko 

Mange nordmenn setter i dag kaffen i halsen når Norges Bank hever renten til 3,25 prosent. I Argentina ser virkeligheten noe annerledes ut.

For nordmenn som i senere år er vant til rentenivåer nesten ned mot null, kan en økning opp til 3.25 prosent være smertefull nok.

Men det kunne vært verre. I Argentina må folk slite med en styringsrente på hele 91 prosent.

Fria Tider har en artikkel om dette:

Argentina är i en mycket svår ekonomisk situation med en inflation på över 100 procent i mars och en valuta, peso, som rasar i värde gentemot dollarn.

Landets centralbank höjde nyligen sin styrränta till 91 procent, vilket är den högsta nivån på över 30 år, rapporterar TT. Detta har skapat stora svårigheter för argentinska låntagare.

En slik galopperende inflasjon gir seg spesielle utslag i hverdagsøkonomien i samfunnet:

Restaurangägare i Buenos Aires har numera slutat att skriva ut priserna på sina menyer på grund av de ständigt ökande priserna.

Samtidigt har jordbruket drabbats av en svår torka vilket har förvärrat den ekonomiska situationen ytterligare.

Folk mister sine jobber, og må gå fra hus og hjem. Stadig flere bor på gaten.

For myndighetene i landet er dette en svært krevende situasjon:

President Alberto Fernandez har lovat att det inte kommer att bli någon devalvering av peson, men devalveringsryktena och marknadsflykten från peson fortsätter.

Detta har även orsakat oro för att Internationella valutafonden inte kommer att betala ut de 3,9 miljarder dollar som Argentina utlovats.

Økonomiske kriser er ikke noe nytt i Argentina. Landet har slitt i flere tiår, med stadige nedturer og kriser i økonomien. For befolkningen er dette noe man har vært nødt til å lære seg å leve med så godt man kan.

I land med slik inflasjon vokser det gjerne frem en bytte-økonomi, der folk prøver å gjøre seg mindre sårbare for verdisvingningene i pengekursen. Jeg reparerer bilen din, og du gir meg et lass poteter.

Argentina er ikke alene om å ha store problemer på dette kontinentet. I forhold til det sosialistiske konkursboet Venezuela, er argentinernes uføre nærmest småtterier.

Documents Kent Andersen hadde for en stund siden en gjennomgang av situasjonen nettopp i Venezuela:

En oppdatering på Venezuela

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.