ASEAN (en økonomisk og politisk sammenslutning av 10 sydøstasiatiske nasjoner= vil trenge infrastrukturinvesteringer på minst 2,8 billioner dollar fra 2023 til 2030 for å opprettholde økonomisk vekst, redusere fattigdom og svare på klimaendringene.

Det kommer frem i en rapport fra Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

Investeringsbehovene, etter justering for klimahendelser, anslås til 3,1 billioner amerikanske dollar for samme periode, heter det i ADB-rapporten, som er utarbeidet i samarbeid med ASEAN-landene, som altså består av 10 medlemmer pluss Kina, Japan og Sør-Korea.

I en region der 92 prosent av all utvikling av sosial infrastruktur tradisjonelt finansieres med offentlige midler, vil det være behov for privat kapital for å tette finansieringsgapet, ifølge rapporten som ble lansert tirsdag på ADBs 56. årsmøte i den sørkoreanske havnebyen Incheon.

Rask økonomisk utvikling, urbanisering og befolkningsvekst i regionen har resultert i et stadig større gap mellom løpende utgifter og finansieringen som kreves for å møte den økende etterspørselen etter infrastruktur.

Samtidig har inflasjon, covid-19-pandemien og værrelaterte katastrofer ytterligere forverret etterspørselen etter og kostnadene ved å utvikle bærekraftig infrastruktur.

I rapporten blir regjeringer og reguleringsmyndigheter bedt om å ta i bruk en innovativ tilnærming for å tiltrekke seg privat og institusjonell kapital, i tillegg til offentlige midler, for å støtte utviklingen av kritisk infrastruktur.

Å tette finansieringsgapet for infrastruktur er vanskelig, men ikke umulig. Det anslås at mer enn 200 billioner amerikanske dollar i privat kapital i dag er investert i globale kapitalmarkeder.

«Innovative finansieringsmekanismer må derfor utformes og tilrettelegges for å katalysere privat og institusjonell finansiering for infrastruktursektoren», heter det i rapporten.

Ingen fordømmelse av Russland på møte EU-ASEAN

Selv om det er omfattende begrensninger som begrenser infrastrukturutviklingen, gir innovativ finansiering nye tilnærminger som kan mobilisere økte kapitalinvesteringer for å tette gapet.

«Innovativ finansiering krever samarbeid mellom private, offentlige og institusjonelle investorer for å sikre suksess for sosialt og miljømessig bærekraftige prosjekter. Det skaper nye sektorer for investeringer ved å dele eller omfordele risiko, redusere volatilitet og sikre kapitaltilstrekkelighet – som til sammen gir positiv risikojustert avkastning.»

ADB sa at rapporten er ment som et brukervennlig politisk verktøy for selskaper, investorer, beslutningstakere og finansieringsbyråer for å fremme bruken av kreative finansieringsmodeller for infrastruktur.

– Denne rapporten presenterer systematisk ulike innovative modeller for sammenslåing av offentlig, privat, institusjonell og andre former for kapital for å levere en robust, bærekraftig og fremtidsrettet infrastruktur i Asean+3-regionen, sa Ahmed Muneeb Saeed, ADBs visepresident for Øst-Asia, Sørøst-Asia og Stillehavet.

– Fra blandet finansiering og verdipapirisering av eiendeler til kommunale og grønne obligasjoner, og fra folkefinansiering til karbonkredittmarkeder, undersøker rapporten hvordan innovativ finansiering kan bli en magnet for de private og institusjonelle midlene som trengs for å støtte offentlig-private infrastrukturpartnerskap, la han til.

ADB sa at innovative finansieringsmekanismer kan defineres som nye og utviklende modeller utover kommersiell gjeldsfinansiering som er i stand til å tiltrekke seg privat og institusjonell kapital, sammen med offentlige midler, til utviklingsaktiviteter. Enda viktigere er det at innovativ finansiering først og fremst fokuserer på å levere positive sosiale og miljømessige resultater gjennom markedsbaserte finansieringsinstrumenter, ifølge rapporten.

– Å øke investorenes bevissthet om innovative finansieringsmetoder vil være nøkkelen til å oppmuntre til større investeringer i marginalt profitable prosjekter, sier Indranee Rajah, minister ved statsministerens kontor og viseminister for finans og nasjonal utvikling i Singapore.

– De kritiske suksessfaktorene fra faktiske studier i rapporten gir nyttig lærdom for regjeringer som ønsker å anvende finansieringsmetodene i sine respektive økonomier, la hun til.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.