For noen måneder siden ble den da ni år gamle svenske jenta Luna overfalt av en afrikansk innvandrer. Hun ble voldtatt og utsatt for så grov vold at hun fikk alvorlige og permanente hjerneskader. For familien hennes er hver dag nå en kamp for å holde det gående – og for å få nok støtte fra hjemkommunen. Dette rapporterer Svenska Dagbladet.

Torsdag 7. juli 2022 var 9 år gamle Luna i byen Skellefteå på vei hjem med sykkelen sin. Da ble hun plutselig brutalt angrepet ved en lekeplass av den etiopiske migranten Abushi Shamse Kamal. Samnytt rapporterer at han hadde fått innvilget permanent oppholdstilstand i Sverige bare noen dager tidligere, på tross av at han ble beskrevet som en «tikkende bombe».

Han utsatte henne for voldtekt og groteske voldshandlinger. I avhør har Kamal fortalt at han sluttet å kvele Luna med skolissene hennes først da han var overbevist om at hun var død. Hun overlevde drapsforsøket, men er skadet for livet, både fysisk og psykisk. Overgriperens vold førte til irreversible hjerneskader.

Kamal ble seinere dømt for grov voldtekt av et barn og drapsforsøk. Retten slo i sin dom fast at den ni år gamle jenta «må ha følt sterk dødsangst» under den langvarige og torturlignende mishandlingen.

Etter angrepet har Luna – som var innlagt på sykehus i syv måneder – i hovedsak ingen frivillig bruk av kroppen under skuldrene eller evne til å snakke. Hun kan tygge og svelge mat, men trenger konstant hjelp i alle aspekter av livet. Lunas tante Emma håper at det som skjedde med Luna vil føre til en lovendring.

Saken opprørte mange svensker. Noen privatpersoner har samlet inn penger for å hjelpe Luna og hennes familie. Svenske myndigheter er derimot mindre sjenerøse.

Lov om støtte og service til visse funksjonshemmede (LSS) i Sverige gir i prinsippet funksjonshemmede rett til personlig assistent hele døgnet. Fria Tider kommenterer at systemet er veldig sjenerøst utformet og kontrollen er fraværende, noe som har gitt gode muligheter for svindlere.

Hvert år blir innvandrere avslørt for å ha forfalsket ulike funksjonshemminger da de kom til Sverige. Deretter kan de ha mottatt millionbeløp fra svenske skattebetalere, til tross for at de er helt friske.

En person som imidlertid ikke får støtte etter loven er nå 10 år gamle Luna i Skellefteå. Hun får kun hjelp av kommunen gjennom sosiale tjenester. Denne typen bistand er imidlertid svært begrenset. Luna, som ble lam etter drapsforsøket, kan derfor verken reise og møte slektninger eller delta på ulike utflukter. Familien sørger over dette fordi hun tidligere var ei veldig aktiv jente. Hun er fortsatt ikke i stand til å gå eller snakke på egen hånd.

«Nå er hun som en skygge av seg selv og vi får bare håpe på et mirakel. Mitt største håp er at hun skal kunne snakke igjen», sier Lunas tante Emma Johdet Wettergren til Svenska Dagbladet. Familien har søkt om utvidet bistand fra kommunen – men har fått avslag. Nylig avslo kommunen en søknad fra Luna om at hun skulle få besøke sin bestemor og bestefar i Norrbotten i påska.

Sverige deler ut sjenerøse bidrag til innvandrere fra hele verden. Et svensk barn som er blitt voldtatt, torturert, nesten drept og påført livsvarige hjerneskader av en afrikansk migrant får derimot begrenset støtte fra den svenske velferdsstaten.

Hvor mange monstre er det i Norden?

Luna (9) ble skadet for livet etter angrepet – nå samler svensker inn penger til familien

Sverige: Etiopisk gutt siktet for grov voldtekt og drapsforsøk på 9 år gammel jente

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.