Den nye Netflix-dokumentaren «Queen Cleopatra» har fått mye oppmerksomhet fordi den kjente faraoen portretteres av en mørkhudet skuespiller.

Egyptologen Zahi Hawass, som ifølge egyptiske medier mener Netflix bidrar til å spre falsk informasjon om egyptisk historie ved å sende den kommende dokumentarserien, er svært kritisk til valg av skuespiller.

– Kleopatra var gresk, noe som betyr at hun var blond, ikke svart, sier han ifølge Egypt Independent.

En egyptisk advokat har sågar saksøkt Netflix for å gjøre Kleopatra svart i dokumentaren, ifølge samme avis.

I et innlegg i Variety forteller regissør Tina Gharavi at hun stiller seg uforstående til kritikken.

Hun forklarer at portretteringen av Kleopatra som svart var en politisk handling, og mener valget om å gi rollen til den mørkhudede skuespilleren Adele James også historisk er riktig.

– Det historikerne kan bekrefte, er at det er mer sannsynlig at Kleopatra så ut som Adele enn som hva Elizabeth Taylor noen gang gjorde, mener Gharavi, som selv har iransk bakgrunn.

Egypt: Sort kvinne spiller Kleopatra. Netflix sak­søkes for historie­forfalskning

Elizabeth Taylor spilte Kleopatra i filmen med samme navn fra 1963 – et av de mest kjente portrettene av faraoen i moderne tid.

Gharavi forteller at hun innså hvilken politisk handling det ville være å se Kleopatra portrettert av en svart skuespillerinne.

– Hvorfor burde ikke Kleopatra være en melaninrik søster? Og hvorfor har noen mennesker behov for at Kleopatra skal være hvit? skriver Gharavi på Twitter.

– Hva er det som plager deg så mye med en svart Kleopatra? spør hun.

Gharavi velger å svare på det spørsmålet selv:

– Kanskje er det ikke bare det at jeg har regissert en serie som portretterer Kleopatra som svart, men at jeg har bedt egypterne om å se seg selv som afrikanere, og at de er rasende på meg for det. Det er greit for meg, avslutter hun.


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.