Skjermbilde fra «The Closer»-trailer, skuespiller Morgen Freeman t.v, Dave Chapelle t.h.  

I en absurd aksjon skjelles Netflix ut for å ha «tråkket på transpersoners rettigheter», i et show med en svart komiker. Ord som «hatprat» brukes for å beskrive det transpersonene skal være utsatt for.

VG forteller om denne underlige og nesten komiske aksjonen som nå rettes mot det verdensomspennende strømmeselskapet Netflix. Som så ofte ellers i disse dager handler det om grupper som føler seg krenket og forurettet. Denne gangen er det altså transpersoner.

Det som gjør saken litt ekstra komplisert, er at de angivelige krenkelsene er fremsatt av en svart mann, som selv i utgangspunktet tilhører det som ofte fremstilles som en  «kronisk krenket» gruppe.

VG skriver:

Aktivister og enkelte Netflix-ansatte møtte opp utenfor Netflix’ hovedkvarter i Los Angeles onsdag.

De protesterer mot komikeren Dave Chappelles nye show hos strømmetjenesten, som de mener tråkker på transpersoners rettigheter, skriver AFP.

Det brukes kjente kraftuttrykk fra det politiske korrekte aksjonist-vokabularet for å beskrive de grusomheter som skal være begått mot transpersonene:

Aktivistene hevder også kanalen profiterer på «hatprat», skriver VG.

Dette skal ha ført til «utrygghet»:

– Jeg mener trans og ikke-binære ansatte ikke er trygge når deres arbeidsgiver lanserer innhold som kan skade dem, sier Devan McGrath, som selv er ansatt i animasjonsavdelingen i Netflix.

Hele denne saken skal ha sitt utspring i et show på Netflix der den populære (svarte) komikeren Dave Chappelle snakker på nettopp komikeres vis om temaer knyttet til kjønn og så videre.

Her uttales noe mange vil anse som relativt selvfølgelig og ufarlig, nemlig at «kjønn er et faktum». I tillegg gir komikeren uttrykk for at såkalte LGBTQ-folk er «for nærtagende».

Disse ytringene har så fått det til å koke i de grupper som ikke vil finne seg i å høre verken at det finnes noe som heter kjønn, eller at de selv er «nærtagende».

En av aktivistene og arrangørene av aksjonene, Ashlee Marie Preston, forklarer til AFP at de ikke demonstrerer fordi de «ikke tåler en vits», skriver VG.

Hun vil med andre ord understreke at de langt fra er «nærtagende», selv om de ikke aksepterer at noen kaller dem akkurat det.

– Vi er her fordi vi er bekymret for at vitsene kan komme til å ta liv, hevder hun, uten at en slik dødelighet forklares nærmere.

Dave Chappelle skal imidlertid ikke ha blitt det minste skamfull eller skremt over disse aksjonene. Tvert imot. VG skriver at han ifølge BBC har ledd av alt oppstyret og uttalt følgende:

– Hvis dette er det man kaller å bli «kansellert», så elsker jeg det.

De påstått «ikke nærtagende» aksjonistenes sinne blir neppe mindre av å høre nettopp det.

Netflix har her havnet i en nokså kinkig klemme, i og med at det er snakk om en svart komiker, som følgelig er posisjonert temmelig høyt oppe i det politisk korrekte krenke-hierarkiet.

Hvem skal det tas mest hensyn til, en svart mann med trang til å ytre seg, eller krenkende transpersoner? Det hadde selvsagt vært enklere om transpersonene i tillegg hadde vært muslimer, da ville deres posisjon vært ubestridt høyest i denne sammenhengen.

Som saken står nå, vet ikke Netflix helt hva de skal gjøre, utover å beklage i øst og vest, og generelt fremstå nokså ynkelige:

Selskapet skriver ifølge VG i en uttalelse at de «forstår at noen er såret», og respekterer at noen ansatte velger å være med på protestene.

Det er uklart hvordan det aktuelle Netflix-showet « The Closer » med Dave Chapelle vil påvirkes av alt spetakkelet fremover.

Men så langt (per 21. oktober)  er det fortsatt tilgjengelig på strømmekanalen. I en nyere trailer for showet ses Chapelle i en pickup sammen med med den fantastisk dyktige og herlig politisk ukorrekte skuespiller Morgan Freeman.

De to hever seg skyhøyt over krenkehysteriets tøv.

Document trenger deg på laget, som abonnent. Tusen takk hvis du allerede er med: 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.