I amerikansk engelsk har man introdusert begrepet cultural appropriation. På norsk kan dette uttrykket oversettes med kulturell appropriasjon eller kulturell appropriering. Hos Store norske leksikon skriver professor Thomas Hylland Eriksen:

Kulturell appropriering er at medlemmer av én folkegruppe tar over den kulturelle produksjonen til en annen folkegruppe, for eksempel symboler, klesdrakt, musikk eller ritualer. Kulturuttrykkene som overtas kan enten kopieres eller integreres i eksisterende kulturelle uttrykk.

Blant eksempler på dette nevner Hylland Eriksen at Siv Jensen fra Fremskrittspartiet på et karneval i 2017 kledde seg ut som indianer. Dette fikk hun mye kritikk for.

At ikke-europeere tar over europeeres kultur, ser derimot ut til å være greit. Ei hvit kvinne som Anne Boleyn kan nå spilles av ei svart kvinne.

Disney har i 2023 laget en ny film om Den lille havfruen der hovedrollen spilles av ei svart jente. Eventyret om Den lille havfruen ble skrevet av den danske dikteren H.C. Andersen i 1837. Hun ble da ikke beskrevet som svart.

Strømmegiganten Netlix promoterer etnisk mangfold i sine produksjoner. Dette betyr ofte at man erstatter historisk hvite personer med fargede skuespillere.

Netflix lanserer i 2023 en ny dokumentar om dronning Kleopatra i det gamle Egypt. Dokumentaren blir produsert og fortalt av Jada Pinkett Smith.

Det har skapt protester om kulturell appropriering fra egyptere på sosiale medier at Kleopatra av Netflix fremstilles som svart. I virkeligheten kom Kleopatra fra en familie av hovedsakelig gresk opprinnelse.

Vi vet ikke nøyaktig hvordan hun så ut. I den kjente filmen om henne fra 1963 ble dronning Kleopatra spilt av den engelske skuespilleren Elizabeth Taylor. Det er mulig at heller ikke Taylor representerte hennes utseende 100 % korrekt, men at Kleopatra fremstilles som ei europeisk kvinne, er trolig realistisk.

Noen vil kanskje ønske at etnisk bakgrunn skal være irrelevant. Men ville Netflix brukt en hvit mann til å spille Nelson Mandela hvis de laget en film om ham?

Den kjente egyptiske arkeologen Zahi Hawass avviser at Kleopatra var svart, og anklager Netflix for å jukse med fakta. Han legger til at de siste årene har det dukket opp en trend, ledet av enkelte svarte amerikanere, som hevder at den gamle egyptiske sivilisasjonen som bygget pyramidene ble skapt av svarte mennesker. Hawass hevder at slike påstander er falske og ikke har basis i fakta.

«Bridgerton» – kostymedrama fra tidlig 1800-tall med svimlende mangfold

Politisk korrekthet blir ren historie­forfalskning i ny TV-serie

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.