Snømåking vil for mange være et eksempel på «negerarbeid», uten at det trenger å ha noe rasistisk ved seg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Det var ikke diskriminerende å bruke ordet «negerarbeid» i et jobbintervju, mener Diskrimineringsnemnda. Likevel kritiserer de ordbruken.

Det meste som har med bruken av ordet «neger» å gjøre, er nå mer eller mindre bannlyst i norsk offentlighet.

Men hva med innarbeidede ord og uttrykk, som «negerarbeid»? Dette er tradisjonelt et begrep som beskriver kjedelig og rutinepreget arbeid, og har for de fleste ikke så mye med rase å gjøre.

Er bruken av dette ordet diskriminerende og ulovlig?

Nå har Diskrimineringsnemnda gitt et svar på det. NTB melder om saken.

Advokatfullmektig Wahid Shah la inn en klage etter at han hadde søkt på jobb Finans Norge. Under jobbintervjuet brukte arbeidsgiveren dette uttrykket, da Shah spurte om om typiske arbeidsoppgaver i jobben.

– Hos Finans Norge har vi som vanlig noen spennende oppgaver og andre ganger «negerarbeid», svarte den ene ansatte som sto for intervjuet, ifølge NRK.

Nemnda har vurdert dette, og altså kommet fram til at det ikke var diskriminering på grunn av etnisitet. Grunnen er at Shah ikke fikk dårligere behandling enn andre i søkeprosessen.

Under sterk tvil har de også kommet fram til at ordbruken heller ikke kan ses på som trakassering.

Men det betyr ikke at Diskrimineringsnemnda gir sin støtte til fri og uhemmet bruk av dette begrepet fremover. Direktør Ashan Nishantha i Diskrimineringsnemnda mener at slike ord er uakseptable i arbeidslivet, selv om de altså ikke er ulovlige.

– Jeg håper derfor at aktørene i arbeidslivet tar til seg denne avgjørelsen og forstår hvor alvorlig det er dersom man velger å bruke denne typen uttrykk i fremtiden, sier hun i en pressemelding.

Finans Norge har tidligere beklaget hendelsen. De sier at ordbruken ikke er representativ for dem, og at den er uakseptabel.

Man har lagt seg flat, slik det er blitt vanlig når bedrifter anklages for noe som har med rasisme eller annen politisk ukorrekt atferd å gjøre.

Les også: 

Trettebergstuen: – Vi vet at det er mye muslimfiendtlighet i landet vårt

Bestill fra Document forlag:

Kjøp gode bøker, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.