Kommunikasjonsrådgiver i Sannum & Bergestuen, muslimske Umar Ashraf, er lei av å være «han muslimen».

«Norske muslimer bærer på et ekstra lag av frykt for å bli stemplet som motstandere av frihet», skriver Ashraf i en kronikk i NRK.

Han mener det er på tide å «oppdatere bildet på vårt norske fellesskap», slik at muslimer i Norge føler større tilhørighet.

Ashraf hevder å ha vært en offentlig stemme i årevis for å løfte temaer knyttet til mangfold, inkludering og rasisme. Men han føler ikke at arbeidsgiveren har støttet opp under dette på en god nok måte.

«I løpet av disse årene har jeg ikke alltid følt at jeg har min arbeidsgiver i ryggen når jeg deltar i samfunnsdebatten. Mange ganger har jeg tvert imot følt at jeg bør legge bånd på meg, holde litt igjen. Snakke litt mindre om erfaringer knyttet til å være minoritet, så arbeidsgiver slipper å forholde seg til støyen og meldingene om at jeg bør miste jobben min som følge av mine ytringer», skriver Ashraf.

I etterkant av studien som viser at 43 prosent av norske muslimer føler seg utenfor i det norske samfunnet, bestemte Ashraf seg for å gjøre noe.

Rektor sa nei til muslimsk bønn i skoletiden, trues med lynsjing

Resultatet ble en mini-guide for arbeidsgivere om ramadan på arbeidsplassen.

Denne guiden skal ta for seg det undersøkelser hevder er problemer for muslimer på norske arbeidsplasser.

Det dreier seg om kjipe ansettelsesprosesser, opplevelser av å bli forbigått i interne opprykk, møter med fordommer og hets fra kunder og klienter, og fordomsfulle kommentarer blant kolleger. Harselering knyttet til bruk av hijab, konfrontasjoner om islam – særlig knyttet til kvinnens stilling, og diskusjoner om bruk av alkohol og matregler.

«I forbindelse med ansettelsesprosesser melder flere om erfaringer med å bli stilt inngående spørsmål knyttet til sin muslimske identitet eller personlige spørsmål som er irrelevante for arbeidet som skal utføres. Noen har også erfaring med jobbavslag som blir direkte begrunnet med bruk av hijab. Mye av dette er direkte ulovlig», skriver Ashraf.

Kommunikasjonsrådgiveren hevder også at det fortsatt er relativt uvanlig at norske virksomheter viser solidaritet med og støtte til norske muslimer i anledning ramadan.

«La oss sammen sørge for at det ikke lenger er noen tvil; Norge skal være verdens beste land å være seg selv i. Tar din virksomhet utfordringen?» avslutter Ashraf.


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.