Ron DeSantis taler om digitale rettigheter ved Palm Beach Atlantic University den 15. februar 2023. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB.

Floridas guvernør Ron DeSantis går hardt ut mot forslag om å gjøre dollaren til en sentralisert digital valuta, og oppfordrer til forbud mot noe slikt i Florida og andre delstater.

Digital valuta handler om overvåkning og kontroll av amerikanere fra den føderale regjeringens siden, sa DeSantis mandag under en tale ved Gulf Coast State College i Panama City, Florida, med klar brodd mot Biden-administrasjonen.

Florida-guvernøren sa blant annet: «Som vi har lært nå, vil de bruke enhver sjanse til å gå inn i samfunnet for å utøve sin agenda», skriver Epoch Times.

DeSantis sa at president Joe Biden i fjor gav en presidentordre til å undersøke hvordan dollaren effektivt kan omgjøres til en sentralisert digital valuta.

«Og dette skiller seg fra ting som kryptovalutaer, Bitcon. En sentralisert digital valuta kontrolleres direkte og utstedes fra regjeringen til forbrukerne, og den gir regjeringen direkte innsyn i alle forbrukeres aktiviteter», sa DeSantis.

Guvernøren anklager Biden-administrasjonen for å snikinnføre digital valuta med vikarierende argumenter, for eksempel ved å fremstille det som et middel til økt «bærekraft», mens det egentlig handler om kontroll.

DeSantis trekker en linje til Beijing-regimet:

«Og hvordan vet vi dette? Fordi vi har sett det skje andre steder i verden. Det er bare å se til Kina for å forstå konsekvensene av en sentralisert digital valuta. Kinas folkebank bruker sin sentralbank til å overvåke folks adferd, og det gir muligheten til å overvåke forbruksvaner og stenge tilgangen til varer og tjenester.»

Vil dere gi staten mer makt over dagliglivet og den økonomiske aktiviteten deres? spurte DeSantis, og besvarte selv spørsmålet med et rungende nei.

Digital valuta baner veien for tvangsinnføring av ESG-kriterier, mener Floridas guvernør:

«Du drar for å fylle bensin. Hvis du har kjøpt for mye bensin, vil de simpelthen nekte deg å bruke valutaen til å gjøre et innkjøp.»

«Hvem vet om de vil la deg kjøpe et skytevåpen eller andre ting de er imot?»

«Så man åpner et digert ormebol gir en sentralbank store, kolossale mengder makt. Og den kommer til å bruke den makten.»

DeSantis fremhevet kontantenes fundamentale rolle i et fritt samfunn:

«Kontanter er konge, når alt kommer til alt. Du kan holde dem i hendene. Du har makt over dem. Så snart de er digitalisert, vil noen andre ha kontroll over dem. Og spørsmålet er: Vil de la deg leve ditt liv?»

Som skrekkeksempel fremhevet DeSantis hvordan Canadas regjering frøs bankkontoene til folk som deltok i truckernes protester mot obligatoriske vaksiner sist vinter. «Vi har allerede sett en regjering som virkelig tråkker over grensen», sa han.

Floridas guvernør kritiserte også den voldsomme økningen av pengemengden i USA de siste årene, som han sier har ført til inflasjon og med det et behov for å heve rentene som forverrer den økonomiske situasjonen.

Ron DeSantis forventes å stille til presidentvalg i 2024, men har ennå ikke kunngjort noe kandidatur. Spørsmålet er hvor gode sjansene er til å beseire Donald Trump i Republikanernes primærvalg. Meningsmålinger tyder på at The Donald ligger best an.

 

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.