Krigsfilmen «All Quiet on the Western Front» sci-fi-komedien «Everything Everywhere All at Once» kapret flere av de gjeveste prisene ved Oscar-utdelingen. Norske «Nattrikken» måtte se seg slått.

Årets utdeling, nummer 95 i rekka, ledes av talkshowverten Jimmy Kimmel. Det tok ikke lang tid før fjorårets store snakkis, da Will Smith gikk opp på scenen og slo vert Kevin Hart i ansiktet etter at Hart vitset om Smiths kone Jada Pinkett Smith, ble vitset om.

– Om noen i salen gjør noe voldelig i løpet av utdelingen, blir man premiert med Oscar for beste hovedrolle og får holde en 19 minutter lang tale, sa Kimmel.

Ikke lenge etter det famøse slaget i fjor, gikk Smith opp på scenen for å ta imot en Oscar for innsatsen i «King Richard».

Den første prisen under årets utdeling gikk til Guillermo del Toros «Pinocchio» i kategorien for beste animerte spillefilm. Filmen er en mørk gjenfortelling av barneboka om den snakkende dukken og hans far. Del Toro har plassert handlingen i 1930-tallets Italia.

Den amerikanske drømmen

Pris nummer to gikk til Ke Huy Quan, som vant beste mannlige birolle for sitt bidrag til «Everything Everywhere All At Once».

Prisen kroner et skikkelig comeback for den tidligere barnestjerna. Quan, som blant annet er kjent fra «Indiana Jones and the Temple of Doom» og «Goonies», hadde så godt som gitt opp skuespillerkarrieren før han fikk rollen, fordi han syntes det var for få muligheter for asiatiske skuespillere.

Quan, som flyktet fra Vietnam-krigen med familien som liten, ble hyllet med stående applaus mens han forsøkte å samle seg.

– Reisen min startet på en båt. Jeg tilbrakte et år i en flyktningleir. På ett eller annet vis endte jeg opp her, på Hollywoods største scene, sa Quan.

– De sier at historier som denne kun skjer på film. Jeg kan ikke tro at det skjer. Dette er den amerikanske drømmen, sa Quan.

Jamie Lee Curtis vant like etterpå beste kvinnelige birolle for sin innsats i samme film. Sci-fi-komedien var på forhånd nominert i hele elleve kategorier. Filmen vant også beste originalmanus

Prisdryss til tysk antikrigsfilm

Tyske «All Quiet on the Western Front», som følger en ung soldat i skyttergravene under første verdenskrig, vant i den prestisjetunge kategorien for beste internasjonale film.

Regissør Edward Berger takket hovedrolleinnehaver Felix Kammerer, som ble med ham på scenen.

– Dette var din første film, og du bar oss på skuldrene dine som om det var ingenting, sa Berger. Filmen vant også beste originale filmmusikk, kinematografi og produksjonsdesign.

Ingen pris til «Nattrikken»

«Nattrikken», som var nominert til Oscar i kategorien beste kortfilm, måtte se seg slått av «An Irish Goodbye».

Kortfilmen er regissert av Eirik Tveiten og handler om Ebba, spilt av Sigrid Husjord, som skal ta trikken hjem en kald vinternatt.

Ved en inkurie ender hun opp med å rappe hele trikken, og hun innser raskt at hun trives med å samle opp passasjerer. Men plutselig kommer det på noen aggressive passasjerer som skaper trøbbel.

Det ble ingen pris, men folkene bak filmen sier seg godt fornøyde med nominasjonen.

– Vi har gått hele veien med denne filmen fram til en Oscar-nominasjon. Det er i seg selv en enorm seier som vi er svært stolt av. Så får vi heller sikte mot en Oscar-statuett på neste prosjekt, skriver produsent Gaute Lid Larssen og regissør Eirik Tveiten i en SMS til NTB.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.