Regjeringen er samlet for å planlegge statsbudsjettet for neste år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum forteller at 40 milliarder kroner er satt av til Ukrainia-tiltak.

– Vi kjem til å bruke over 40 milliardar kroner på ulike tiltak som er ein årsak av krigen i Ukraina. Både i år, og neste år, vil det vere minst den type beløp, fortel Slagsvold Vedum til NRK.

NRK snakket med Vedum og Støre utenfor Klækken hotell på Ringerike, hvor neste års statsbudsjett er temaet.

– Tenk ein befolkning på 75 000 har kome til Noreg. Det er fleire enn det som bur i heile Gudbrandsdalen, inkludert Lillehammer. Vi må få folk i hus og få folk på skulen. Å kome i gang krev mange ressursar, fortel Vedum.

Som forventet koster det masse penger å ta imot titusenvis av flyktninger. Nå kommer regningen.

– Budsjettet må ta omsyn til den verkelegheita vi er i. Ukraina-krigen har stor betyding. Vi er opptatt av å møte det på ein offensiv og god måte. Det handlar om flyktningane som kom til Noreg i fjor, og dei som kjem i år. Det må vi ta høgde for, fortel Jonas Gahr Støre.

40 milliarder kroner settes av til ukrainske flyktninger i Norge og militær støtte til Ukraina. Pengene må hentes et sted, innrømmer Støre.

– Sjølvsagt. Då vil eg seie at det handlar om verdigrunnlaget du har når du skal prioritere. Og det vi ser er at vi må ha eit statsbudsjett som er ansvarleg no.

Det er situasjonen i Ukraina som avgjør hvor mye Norge må bidra med, sier Ola Elvestuen (V). Norge som et rikt land må bidra ekstra, mener han.

Regjeringen forventer at tilstrømningen av flyktninger vil fortsette utover 2023. De forventer rundt 35.000 ankomster til Norge.

– Vi traff ganske godt på anslaget i fjor. Da kom det rundt 35.000. Det kan komme omtrent det samme i år. Det er mange internt fordrevne i Ukraina. Omtrent det samme som i fjor er det vi planlegger for.

Les også:

Vesten klarer ikke å produsere nok ammunisjon til Ukraina

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.